Najave događaja

Nedelja akcije: „Our rivers: No DAMage!“

Na hiljade ljudi je pogođeno cunamijem zvanim hidroenergetski projekti na Balkanu. Ako bi se svi projekti i realizovali, veliki broj građana bi izgubilo svoje domove ili obradivu zemlju, svoju vodu za piće i snabdevanje vodom za navodnjavanje, prirodu koji su uživali generacijama. Uprkos ogromnom uticaju na njihove živote, najveći broj pogođenih zajednica nikada nisu informisane o hidroenergetskim projektima u svojim „dvorištima“, a kamoli konsultovane o njima.
Mnogi od njih se bore – odlučni su da zaštite svoju reku, bez obzira na cenu – “Život dajemo, ali reku ne!” je njihova poruka. Zajedno smo jači – moramo ih podržati i ujediniti u borbi, ispričati njihove priče i solidarno protestvovati s njima.
Zato aktivisti regiona pozivaju na Nedelju akcije za reke Balkana, pod sloganom “Our rivers: No DAMage!” Protesti protiv hidroelektrana na Balkanu, naročito malih hidroelektrana (MHE), biće organizovani od 6. do 16. jula u Albaniji, Srbiji, na Kosovu, u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Grčkoj.
U Srbiji, u organizaciji kampanje Spasimo plavo srce Evrope, aktivista Odbranimo reke Stare planine i inicijative Pravo na vodu, u okviru ove nedelje, 06. i 07. jula biće organizovan obilazak nekih od najštetnijih projekata u nacionalnom parku Kopaonik, parku prirode Stara planina kao i Rakitu koja je trenutni centar borbe za reke u Srbiji.
Aktivisti će simbolično krenuti sa Savskog nasipa, gde nelegalno sagrađene vikendice uzurpiraju javni prostor i ugrožavaju vodosnabdevanje glavnog grada. Zajedno sa aktivistima koji se širom Srbije bore za pravo na vodu kao i novinarima koji će preneti poruku široj javnosti obići će reke Jošanicu i Samokovku, Crnovršku reku, Temšticu i Rakitu, kao paradigmatične primere problema koji postoji na čitavom Balkanu.

Program puta
10:00 – 11: 00 Okupljanje na Savskom nasipu
11:00 Polazak za Jošaničku banju
15:00 – 18:00 Akcija na rekama Jošanica i Samokovka
18:00 Polazak za Pirot
23:00 Dolazak u hotel u Pirotu, noćenje
10:00 Okupljanje u centru Pirota
12:00 Akcija na Crnovrškoj reci
14: 00 Akcija na reci Temštici zajedno sa lokalnimstanovništvom i ručak “Ukusi Stare planine”
17:00 Akcija u Rakiti
19:00 Povratak za Beograd
23:00 Dolazak u Beograd

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *