Projekti

Strategijom održivosti težimo ka nuli u šest oblasti

U okviru projekta „Zeleni puls Danske u Srbiji”, razgovarali smo sa Milanom Perićem, direktorom marketinga i komunikacija kompanije Carlsberg Srbija. Piše Majda Adlešić.

Milan Perić, direktor marketinga i komunikacija kompanije Carlsberg Srbija
Foto: Carlsberg Srbija

Na osnovu dosadašnje saradnje magazina Ekolist sa Ambasadom Kraljevine Danske tokom projekata „Puls Evrope – posete medija EU” i „Nordic Green”, pokrenuli smo novi projekt, sa novom idejom. Kako bismo nastavili da pišemo o dostignućima Kraljevine Danske u oblasti zaštite životne sredine, nakon serije tekstova o kompanijama u Danskoj, nastalih tokom projekta „Puls Evrope – medijske posete EU”, odlučili smo da predstavimo kompanije koje posluju u Srbiji i koje su prepoznate kao danski brendovi. Cilj projekta „Zeleni puls Danske u Srbiji” jeste da unapredi nivo informisanosti i znanja naših čitalaca o dostignućima kompanija iz Kraljevine Danske u Srbiji, uzimajući u obzir mogućnost da se primeri dobre prakse bolje prate i upoznaju.
Kraljevina Danska nalazi se na prvom mestu po Environmental Protection Indexu već duži niz godina. To dokazuje da je čak i mala zemlja u stanju da pravi velike promene. Pored promena stvaraju i veliki uticaj, posebno u državama gde su prisutni kroz rad svojih kompanija i brandova. Među brojnim kompanijama iz Kraljevine Danske koje posluju u Srbiji, izabrali smo pet, koje se razlikuju po proizvodima, vremenu prisustva na tržištu Srbije, ali ih povezuju zajednički imenioci koji se odnose na zaštitu životne sredine. Na samom početku poredstavljamo kompaniju „Carlsberg” koja posluje u Srbiji već 20 godina.
Pivaru „Čelarevo” je 1892. godine osnovao Lazar Dunđerski, zemljoposednik iz Novog Sada. Pivara se nalazi u naselju Čelarevo 130 km severno od Beograda, a deo je Carlsberg grupe od 2003. godine. Sada se zove Carlsberg Srbija, jedan je od najuspešnijih primera stranih investicija u Srbiji. Imajući jasnu i aktivnu politiku održivosti, to je cenjeni poslodavac koji kontinuirano otvara nova radna mesta širom zemlje. Njihova posvećenost odgovornoj privatizaciji i direktnim investicijama je podržana veoma jasnom i aktivnom politikom korporativne društvene odgovornosti. Kao kompanija, Carlsberg Srbija promoviše kvalitet, zaštitu životne sredine i kroz svoje brendove podržava različite aspekte društvenog života Srbije. Carlsberg Srbija je jedan od vodećih investitora u zemlji, koji doprinosi lokalnoj i nacionalnoj ekonomiji i postavlja visoke standarde za pivarsku industriju.
Od početka rada na našem tržištu kompanija Carlsberg pokazala je odgovorno ponašanje, posebno prema životnoj sredini. Tako su doneli strategiju „Zajedno ka nuli” koja je startovala sa četiri ključne nule, ka kojima teže, a to su: NULA ugljeničnog otiska, NULA rasipanja vode, NULA neodgovorne konzumacije i NULA povreda. Nakon toga je unapređena i dodate su još dve nule, koje žele da dostignu do 2030, odnosno 2040. godine: NULA poljoprivrednog otiska i NULA ambalažnog otpada. Tako su obuhvaćene vrednosti na kojima se bazira rad kompanije, od ječma na poljima do piva u rukama konzumenata.
Strategijom „Zajedno ka nuli” planiraju da do 2030. godine dostignu NULA ugljeničnih emisija u pivarama, da za 30% smanje ugljenični otisak u lancu od proizvodnje do konzumacije. Do 2040. godine žele da dostignu NULTU emisiju u celokupnom lancu vrednosti. Da bi to postigli, pivara u Čelarevu pustila je 2014. godine u rad Stanicu za rekuperaciju CO2. Dakle, u ovoj stanici se prikuplja sirovi CO2, nakon čega se prerađuje i ponovo upotrebljava u procesima pravljenja piva.
Sa razvojem strategije „Zajedno ka nuli”, uveli su bavljenje poljoprivrednim otiskom kao novo područje delovanja. Cilj je da sirovine nabavljaju iz održivih izvora i regenerativnih poljoprivrednih praksi – do 2030. godine 30% sirovina biće iz ovih izvora, a do 2040. godine 100% sirovina. NULA ambalažnog otpada je drugo polje delovanja koje predviđa unapređena strategija „Zajedno ka nuli”. Cilj je da se 100% boca i limenki može reciklirati, ponovo koristiti ili obnoviti. Visoka stopa prikupljanja i recikliranja flaši i limenki je takođe deo ove agende.
O svemu ovome kroz predstavljanje kompanije Carsberg u okviru projekta „Zeleni puls Danske u Srbiji”, razgovarali smo sa Milanom Perićem, direktorom marketinga i komunikacija kompanije Carlsberg Srbija.

Mnogi od naših čitalaca zapitaće se zašto predstavljanje kompanija iz Danske započinjemo kompanijom Carlsberg, budući da se kao magazin bavimo zaštitom životne sredine. Zato bismo Vas na početku zamolili da napravite ličnu kartu kompanije upravo sa ovog aspekta?

Tokom više od 20 godina poslovanja u Srbiji naša kompanija realizovala je veliki broj projekata koji su za cilj imali zaštitu životne sredine, ali i unapređenje života ljudi lokalne zajednice. Svesni smo činjenice da svaka kompanija treba da bude odgovorna prema zajednici u kojoj posluje, a naši rezultati govore za nas. Svake godine organizujemo različite volonterske akcije kojima uređujemo lokalnu zajednicu, ali i podižemo svest naših zaposlenih o značaju očuvanja životne sredine. Tako smo donirali i posadili više od 2.500 sadnica na teritoriji Novog Sada, Čelareva i Bačke Palanke, a u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za zaštitu životne sredine naši zaposleni uređivali su parkove prirode Obedsku baru i Deliblatsku peščaru. Ovde bih izdvojio i akciju uređenja Parka Dunđerski, koji je izgrađen u neposrednoj blizini naše pivare, a koja je bila jedna od prvih ove vrste. Zapravo, mogao bih da izdvojim još mnogo ovakvih ili sličnih akcija, ali umesto toga, čvrsto obećavam da ćemo nastaviti u pravcu kojim smo krenuli i da će nam očuvanje naše prirode biti uvek u fokusu poslovanja.


Šta sve tačno predstavlja strategija „Zajedno ka nuli” u sistemu vrednosti i poslovnoj politici kompanije Carlsberg?

Strategija održivosti „Zajedno ka NULI”, obuhvata šest oblasti sa jasno definisanim ciljevima u svakoj od njih do 2040. godine. Pomenute oblasti su Nula ugljeničkog otiska, Nula rasipanja vode, Nula neodgovorne konzumacije alkohola, Nula povreda na radu, kao i NULA ambalažnog otpada i NULA poljoprivrednog otiska. Strategija je usvojena od strane Carlsberg Grupacije još 2017. godine, prošle godine je nadograđena, a ima za cilj doprinos globalnim naporima za očuvanje životne sredine. U Srbiji realizujemo veliki broj aktivnosti kojima dajemo doprinos u ispunjenju postavljenih ciljeva, a da smo u tome veoma uspešni svedoče i rezultati koje ostvarujemo i koji su iz godine u godinu sve bolji.

Svi pravi ljubitelji piva znaju da bez kvalitetne vode nema dobrog piva. Ali proizvodnja piva ima i nusprodukte u obliku otpadnih voda. Kako u uslovima poslovanja u Vojvodini, mislimo najpre na pivaru u Čelarevu, obezbeđujete kvalitetnu vodu za proizvodnju a kakvim tretmanom eliminišete mogućnost zagađenja otpadnim vodama?

U pivari u Čelarevu koristimo vodu koju dobijamo iz sopstvenih bunara oko pivare. Imamo postrojenje za preradu vode koje je dograđeno 2019. godine čime smo dodatno poboljšali kvalitet tehnološke vode koju koristimo za naše proizvode.
Otpadne vode koje se javljaju u proizvodnji piva već godinama tretiramo u postrojenju za preradu otpadnih voda i na taj način dobijamo kvalitet vode koji ne zagađuje okolinu. Želeo bih da istaknem da se pomoću postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda čak 99 odsto ulaznih materija pročisti da bi se očuvali vodeni tokovi. Iz istog ovog postrojenja se kao dodatni benefit u okviru naše Strategije održivosti dobija i biogas koji se koristi za dobijanje toplotne energije.
U okviru iste strategije iz godine u godinu smanjujemo našu potrošnju vode po litri proizvedenog piva i u tu svrhu se prave dugoročni planovi.

Mi se u našem magazinu Ekolist zalažemo i za zdrave stilove života. Tu se potpuno slažemo sa vašom kampanjom „Nula neodgovorne konzumacije alkohola”. Koja je vaša motivacija da pristupite ovoj kampanji?

Nula neodgovorne konzumacije alkohola deo je naše strategije održivosti, na koju sam, lično, veoma ponosan. Mišljenja sam da svakom potrošaču treba dati izbor i raduje me podatak da se asortiman bezalkoholnih pića znatno proširio, kao i da njegova upotreba beleži rast u odnosu na 2015. godinu, i to za čak 38 odsto. Ono što konkretno radimo u Srbiji jeste to da smo na ambalažama svojih proizvoda dodatno istakli simbole odgovorne konzumacije. Dodatno, naši najveći brendovi LAV i TUBORG od 2020. godine komuniciraju poruku odgovorne konzumacije direktno sa limenke. Pored toga, u našem portfoliju imamo i bezalkoholne napitke u vidu Somersby sajdera. Pre mesec dana lansirali smo i novi bezalkoholni ukus – Sombersby mandarina. Posebno sam ponosan na društveno odgovorne kampanje i aktivacije koje organizujemo kako za naše zaposlene, tako i za opštu javnost, u saradnji sa našim partnerima, a koje imaju za cilj da podignu svest o značaju odgovorne konzumacije alkohola.

Srbija ima puno problema sa ambalažnim otpadom. Naši čitaoci su dosta informisani o iskustvima Kraljevine Danske sa otpadom. Kakva je vaša strategija „Nula ambalažnog otpada” i kakve rezultate postižete u Srbiji? Na koji način je moguće preneti i primeniti iskustva iz Danske u Srbiji ili drugim zemljama?

Složio bih se sa Vama da naša zemlja ima puno problema sa ambalažnim otpadom. Međutim, moram da primetim da se građani polako osvešćuju i na ovom polju i da shvataju značaj reciklaže otpada. Kompanija Carlsberg Srbija podržala je projekat Pametno recikliraj u okviru kojeg građani mogu da recikliraju ambalažu, a na taj način dobiju i određene benefite. Od početka ovog projekta sve više građana se priključuje, a verujem da će taj broj nastaviti da raste i ubuduće. Takođe, pomenuo bih da imamo zaista odličnu saradnju sa Sekopakom, kao i da je u planu još ovakvih i sličnih saradnji, a sve u cilju rešavanja problema ambalažnog otpada. Ubeđen sam da zajedničkim snagama možemo da ostvarimo odlične rezultate i na ovom polju.

Da bi postavljeni ciljevi bili ostvarivi, neophodna je saradnja. Na koji način komunicirate i sarađujete sa lokalnim samoupravama i nevladinim organizacijama, da li organizujete ili uzimate učešće u njihovim akcijama u domenu zaštite životne sredine i održivog razvoja?

Već sam pomenuo da smo sa pojedinim institucijama realizovali brojne akcije, te se podrazumeva da imamo odličnu saradnju. Svakako kao društveno odgovorna kompanija, uvek smo na raspolaganju i zainteresovani smo za saradnju sa svim partnerima sa kojima delimo iste ciljeve – u ovom slučaju zaštitu životne sredine. Otvoreni smo za konkretne predloge, rado uzimamo učešće u realizaciji zanimljivih projekata i akcija i sa sigurnošću mogu reći da smo izuzetno kooperativni.

Seriju razgovora u projektu „Zeleni puls Danske u Srbiji” finansijski je podržala Ambasada Kraljevine Danske u Beogradu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *