Ekologija

Slamarke: Veza između nasleđa, identiteta i održivosti

Slamarke i Educons – Sandra Iršević, Simonida Vukadinović i Jovana Kisin

Promocija filma „Slamarke: Veza između nasleđa, identiteta i održivosti”, održana je 11. jula u prostorijama Bunjevačke matice u Subotici. Autorka filma je Sandra Iršević, a predstavljene su slamarke koje govore o istoriji i tradiciji slamarstva na ovim prostorima. Slamarstvo je umetnost izrade slika, reljefa, skulptura i predmeta od slame, koja se neguje na severu Bačke već vekovima.
Slamarstvo je mnogo više od pukog pletenja predmeta od slame. To je izvor priča, simbol zajedništva i kustos nasleđa koji se proteže kroz generacije. Sa svojom složenom mrežom niti, slamarka stvara ne samo predmete, već i veze koje čuvaju tradiciju i identitet.
„Slamarstvo je više od zanata izrade predmeta i slika. To je način života koji slavi nasleđe, podržava identitet i promoviše održivost. Slamarka je više od umetnice. Ona je čuvar tradicije, most između prošlosti i budućnosti, i inspiracija za sve nas da negujemo svoje nasleđe i identitet, čineći naš svet održivijim. Slamarstvo je umetnost koja predstavlja vezu između nasleđa, kreativnosti i održivosti. Kod Bunjevaca ima izuzetnu važnost za naš identitet i očuvanje nasleđa“, rekla je autorka filma Sandra Iršević.
Slamarstvo je više od samo izrade predmeta od slame; to je spoj veštine, strpljenja i duboke povezanosti s našom kulturom. Svaki komad stvoren od slame nosi sa sobom priču, priču koja seže duboko u naše korene i prenosi se s generacije na generaciju.
„Umetnost od slame je takođe izvor neverovatne kreativnosti. Gledajući majstore ovog zanata, divimo se njihovoj sposobnosti da od obične slame stvore prava remek-dela. Ova veština zahteva istančanu preciznost, maštovitost i duboko razumevanje materijala s kojim radimo. Kroz film „Slamarke“, prikazujemo taj proces stvaranja i otkrivamo inspiraciju koja leži u svakom pruženom detalju.No, naša priča ne završava se samo na lepoti i kreativnosti slamarstva“, rekla je Iršević i dodala:
„Ona je takođe održiva priča. U svetu koji sve više teži očuvanju prirode i smanjenju negativnog uticaja našeg delovanja, slamarstvo se ističe kao primer održivog umetničkog izraza. Slama je prirodni resurs, obnovljiv materijal koji se lako može pronaći u našoj okolini. Kroz film, ističemo važnost očuvanja prirodnih resursa i promovisanja održivog načina života“, objašnjava autorka.
Slama je most koji nas vodi ka novim horizontima stvaranja, identiteta i održivosti.
Promociji filma su prirustvovali i predstavnici Univerziteta Educons.

Foto: Nikola Stantić
Izvor: www.ecofeminizam.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *