Ekologija

Srbija ubrzano radi na ostvarivanju ciljeva u zaštiti životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan otvorio je danas 16. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa – ECOFAIR na beogradskom sajmu, uz poruku da Srbija krupnim koracima korača ka uspostavljanju ekološki odgovornog društva, sa strateškim opredeljenjem za dosledno ostvarivanje ciljeva u zaštiti životne sredine, i uz jačanje svesti o odgovornosti i doprinosu svakog građanina.

U osvrtu na rad na zaštiti životne sredine u proteklih godinu dana, ministar je rekao da je Ministarstvo otvaralo najosetljivije, ali istovremeno i najvažnije teme, kako iz svoje nadležnosti, tako i iz drugih sektora, koje utiču na životnu sredinu, kao što su pitanja nelegalnog zakopavanja opasnog otpada, očuvanja reka i prirode, i mnoga druga. Nastojalo je da ostvari razumevanje sa najvažnijim akterima u društvu, ali i razumevanje najšireg javnog mnjenja. Srbija postaje sve svesnija potrebe za zdravom životnom sredinom, istakao je Trivan.

Ministarstvo je završilo pregovaračku poziciju za Poglavlje 27 – životna sredina i klimatske promene, koja se nalazi u proceduri usaglašavanja, i do kraja godine će se naći na usvajanju pred Vladom Republike Srbije, naglasio je ministar. On je dalje dodao da je Ministarstvo ove godine uložilo velika sredstva, pre svega, u izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda, i postrojenja za preradu komunalnog otpada. Ključno pitanje politike koju moramo da vodimo u oblasti zaštite životne sredine jeste izgradnja 359 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i izgradnja regionalnih centara za upravljanje komunalnim otpadom, ukazao je, i istakao da će sadašnjim i planiranim ulaganjima u ovakve projekte, sledeća godina predstavljati prekretnicu u zaštiti životne sredine. Trivan je naglasio da, od situacije kada gotovo da nije bilo projekata kada su u pitanju sistemi za preradu otpadnih voda, danas imamo 13 završenih, a naredne godine biće završena još 32 projekta, koji će unaprediti stanje životne sredine u Srbiji. U saniranje deponija i izradu potrebne projektno-tehničke dokumentacije, Ministarstvo je opredelilo oko 600 do 700 miliona dinara, kako bi Srbija bila čistija, rekao je.

Iako mala zemlja, Srbija je pokazala da u oblasti zaštite životne sredine itekako zna šta radi, da ima postavljene ciljeve od kojih ne odstupa, i da će na tom putu uspešno raditi na ostvarivanju napretka u skladu sa zaštitom životne sredine i prirode, zaključio je ministar Trivan.

U okviru programa sajma, ministar Trivan je svečano dodelio EKO ZNAK za proizvode kompanija Tarkett d.o.o iz Bačke Palanke i Vinerberger d.o.o. iz Kanjiže, koje pored ekonomskih, dosledno primenjuju ekološke principe u svom poslovanju.

16. međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa – ECOFAIR održava se od 2. do 4. oktobra 2019. godine na beogradskom sajmu pod sloganom „Snaga prirode“, zajedno sa 15. međunarodnim sajmom energetike i 7. međunarodnim sajmom pametnih tehnologija – iSEC.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *