Ekologija

Srbija će krenuti putem vodećih evropskih zemalja u oblasti ekologije

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, u sklopu obeležavanja godinu dana rada Vlade Republike Srbije, obišao je Regionalni centar za upravljanje otpadom Subotica i Zoološki vrt Palić.
Povodom godišnjice rada Vlade Republike Srbije, Trivan je istakao da je veoma ponosan na uspeh koji je postignut radom Ministarstva zaštite životne sredine, „Naš napredak se ogleda u ozbiljnom razumevanju i podizanju ekološke svesti civilnog i javnog sektora, kao i medija. Narod je počeo da reaguje na probleme životne sredine, i godine koje su pred nama nesumnjivo će doneti još mnogo uspeha i Srbija će krenuti putem vodećih evropskih zemalja u oblasti ekologije.“
Subotica sprovodi niz važnih projekata, koji se tiču oblasti zaštite životne sredine, a jedan primer toga je upravo Regionalni centar za upravljanje otpadom, koji finansira Evropska unija. Obilazeći pogon regionalne deponije, ministar je naglasio da je Regionalna deponija Subotica primer najsavremenijeg rešenja problema deponija sa kojima se suočavamo. „Subotica i okolina će se očistiti onako kako treba, a to je ono što je najvažnije. Takođe, kad bude gotov pogon regionalnog centra otvoriće se i mnoga radna mesta. Pomoći ćemo Subotici da ovaj projekat zaživi onako kako treba“, rekao je Trivan. Ministarstvo zaštite životne sredine sve vreme aktivno učestvuje u svim fazama izrade projekta i daje punu stručnu, zakonsku i finansijsku podršku izgradnji i puštanju u rad Regionalnog centra za upravljanje otpadom u Subotici.
„Zoo vrt Palić je nadaleko poznat, pre svega zbog entuzijazma ljudi koji su ga uspostavili i onih koji su ga odražali sve do sad. Najvažnije pitanje je pitanje biodiverziteta, a ono je lepota koji Srbija ima i koju mora i može da sačuva i pokaže. A Zoo vrt Palić upravo sve to radi. Svi oni koji ga posete mogu da vide ono šta svi moramo da očuvamo. Podržaćemo naše kolege, videti šta još treba od pomoći da bi ovaj zoološki vrt napredovao“, rekao je ministar prilikom posete Zoološkom vrtu Palić.
Zoološki vrt Palić i Ministarstvo zaštite životne sredine uspešno sarađuju već više od jedne decenije. Glavni vid saradnje jeste u zbrinjavanju živih primeraka divljih vrsta životinja koje nadzorni organi oduzmu ili zaplene prilikom sprečavanja pokušaja krijumčarenja preko granice, ali takođe i prilikom sprečavanja nelegalne trgovine ili nelegalnog držanja divljih životinja u zatočeništvu unutar Republike Srbije.
Trivan je dodao da pomoć neće biti usmerena samo ka Zoološkom vrtu, već i Palićkom jezeru. “Vreme je da jezero Palić dovedemo u red i pomognemo Subotici da kvalitet vode bude na visokom nivou i problem otpadnih voda koje se ulivaju bude konačno rešen. Vlada Republike Srbije spremna je da pomogne celom ovom kraju, a pravi dokaz tome je što smo danas, na ovaj dan, upravo ovde“, zaključio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *