Ekologija

Sprečen novi ekološki akcident u Obrenovcu

U obrenovačkom ataru jutros je otkrivena nova lokacija sa nelegalno zakopanim potencijalno opasnim otpadom. Akcija otkrivanja nezakonitog skladištenja potencijalno opasnog otpada i zaustavljanja daljih ekoloških posledica po zdravlje ljudi i životnu sredinu, realizovana je zahvaljujući aktivnostima Bezbednosno-informativne agencije, Osnovnog javnog tužilatva iz Obrenovca i Ministarstva zaštite životne sredine.

Mesto gde je otkriven protivzakonito skladišten otpad, odmah je obišao ministar zaštite životne sredine Goran Trivan „Ovo predstavlja stravičan zločin prema nacionalnom zdravlju i prirodi., “ rekao je Trivan i podsetio da je ovo još jedan u nizu takvih događaja. „ Pretpostavljamo da je moguće da se radi o organizovanoj grupi. Ali i ova akcija pokazuje da se se nismo, niti ćemo se zaustaviti, “ kazao je ministar Trivan i ukazao „ Ekološka bezbednost je jedno od vitalnih pitanja celokupne bezbednosti Srbije.“

„Jedan od načina da se ovi ekološki zločini zaustave, je da se utvrdi gde se i šta nalazi po Srbiji, na čemu se strateški i organizovano radi. Sve što bude pronađeno biće istraženo i analizirano, a javnost će pravovremeno i u potpunosti biti obaveštena o svemu. Važno je da i građani budu podrška, da obaveste ministarstvo ukoliko sumnjaju da na nekim mestima postoji opasni otpad, .“ rekao je Trivan.

Dr. Slobodan Tošović savetnik ministra rekao je da se, na na osnovu prvog uvida, može reći da je reč o otpadu industrijskog porekla, mogućem opasnom otpadu, a kako je lokacija slične veličine kao ona u Vukićevici, može se pretpostaviti da su u pitanju i slične količine.

U daljem toku istrage biće utvrđeno poreklo otpada i u kojoj meri je opasan za život i zdravlje ljudi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *