Projekti

Slovenačko iskustvo potrebno Srbiji za Poglavlje 27

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je sa ambasadorom Republike Slovenije u Republici Srbiji Iztokom Jarcom, o saradnji u oblasti zaštite životne sredine.
Ministar Trivan je rekao da su dobri bilateralni odnosi dve zemlje odlična osnova za saradnju u zaštiti živone sredine. On je naveo da Srbija ima intenzivnu bilateralnu saradnju u zaštiti životne sredine sa svim zemljama regiona i da je dobro da se i sa Slovenijom podigne, konkretizuje i praktično ostvari saradnja u ovoj oblasti.
– Komparativna prednost regiona je ekologija, a Skupština UN za životnu sredinu, gde je Srbija jedna od podpredsednika narednog zasedanja (UNEA-5), je format u kome ovaj region može da doprinese i učini pomake i da doprinos globalnoj borbi sa klimatskim promenama za zdravu životnu sredinu. Pošumljavanje autohtonim vrstama i zelena ekomija su regionalno i planetarno važne inicijative u planiranju velikih strategija koje sada pravimo u pripremi narednog zasedanja najvišeg svetskog tela za životnu sredinu, UNEA-5 – ukazao je ministar.
Trivan je kazao da je Ministarstvo otvoreno za saradnju, za konkretne i praktične oblike, od memoranduma o saradnji, investicionih ulaganja do razmene znanja i stručnjaka. Iskustava Slovenije stečena prilikom pridruživanja EU su nam dragocena za Poglavlje 27 koje je jedno od najzahtevnijih u procesu evrointegracija. Naveo je da su prioriteti rešavanje problema otpadnih voda i komunalnog otpada i izgradnja 359 postrojenja za preradu otpadnih voda sa linijama mulja, gde se obim potrebnog investiranja kreće od par do nekoliko desetina miliona evra, u koji mogu da se uključe i slovenačke kompanije.
Ambasador Jarc je zahvalio na prijemu i ukazao da su bilateralni odnosi dve zemlje dobri što pokazuje intenzitet visokih međusobnih poseta, zajedničkih sednica vlada, rast robne razmene i investicija. Ukazao je da je životna sredina oblast u kojoj se mogu ostvariti benefiti za obe zemlje. Iskazao je zainteresovanost za intenziviranje saradnje i investiranja u oblast životne sredine na čemu će se preduzeti konkretni koraci. Slovenački ambasador je govoreći o ekološkim doprinosima kvalitetu životne sredine, posebno kvalitetu vazduha naveo da se u Sloveniji subvencioniše uvoz hibridnih i elektičnih automobila i daju druge finansijske olakšice prilikom registracije i vožnje takvih automobila.

Pojekat „Šta čeka Srbiju kroz Poglavlje 27” sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *