Ekologija

Sat za našu planetu

WWF poziva građane, institucije, kompanije i gradove da se priključe još jednom Satu za našu planetu

Beograd, 18. mart 2021. – „Pokreni se za Planetu“ slogan je ovogodišnje kampanje Sat za našu planetu (Earth Hour), koja će se održati 27. marta od 20.30 do 21.30h po lokalnom vremenu.

Pored poznatog apela za isključivanje dekorativne rasvete na javnim zgradama i gašenja svetala u stanovima na 60 minuta, svetska organizacija za zaštitu prirode WWF ove godine poziva građane da se priključe velikom zoom događaju koji će biti održan tokom Sata za našu planetu. Plesom uz pesmu koju je napisala i izvela Lejla Hot s nekoliko gostiju, ovaj događaj organizujemo kao glasan podsetnik da je neophodno da se hitno pokrenemo i promenimo ponašanje da bismo ublažili klimatske promene.

Sve češće smo svedoci delovanja klimatskih promena i u našoj zemlji. Već drugu godinu zaredom, sa ostatkom sveta obeležavamo Sat za našu planetu virtuelno, u okolnostima pandemije COVID-19. To su jasni podsetnici na činjenicu da se klimatske promene ne dešavaju nekom drugom, negde daleko, u budućnosti, već nama, danas i ovde.

Ekstremni vremenski događaji, porast temperatura, zagađenost reka, češći šumski požari, pojava novih zaraznih bolesti – neke su od promena koje su očigledne i u našem kraju sveta.

„Klimatske promene nam jasno govore da, i pored brzog tehnološkog razvoja, mi i dalje potpuno zavisimo od prirode: od prirodnih resursa i prirodnih ciklusa. Njihove posledice su očigledne širom naše planete. Ugroženi su ekosistemi, dobrobit i sigurnost ljudi. Jedan od načina borbe protiv navedenih izazova je uporan i svestran rad na prosvećivanju građana, kako bi svojim zalaganjem primorali centre finansijske i političke moći da odgovorno primenjuju usvojene politike i strategije za ublažavanje klimatskih promena. Dobar i nama blizak primer je otpor građana gradnji malih hidroelektrana na Staroj planini, kao i borba stanovnika Srbije za čist vazduh”, kaže Duška Dimović iz WWF Adria.

Uprkos teškim vremenima, prošlogodišnja akcija Sat za našu planetu bila je masovnija nego ikada ranije: učestvovalo je 190 zemalja i teritorija, a zabeleženo je više od 4,7 milijardi utisaka na globalnim društvenim mrežama.

***

Za dodatne informacije:

Ana Davičo, saradnica za komunikacije na projektu „Da nam klima štima“ (Climate Pact for Impact) WWF Adria-Srbija, + 381 63 230 686, adavico@wwfadria.org

POKRENI SE ZA PLANETU:

https://www.wwfadria.org/sr/ukljuci_se/sat_za_nasu_planetu/

Registacija za zoom događaj:

LINK

Službeni video kampanje Earth Hour:

https://www.youtube.com/watch?v=-fIxCsCrHpY

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *