Ekologija

Učenici gimnazije “Svetozar Marković” iz Novog Sada učestvovaće na Evropskom samitu mladih o klimi

Učenici srpske Gimnazije „Svetozar Marković” iz Novog Sada učestvovaće na Evropskom samitu mladih o klimi, koji će se održati preko interneta 18. i 19. marta 2021. Ovaj događaj organizuje Evropski ekonomski i socijalni komitet (EESC), a pratiće model Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP).

Posle otkazivanja zbog izbijanja pandemije Kovida u martu 2020, 11. izdanje vodećeg događaja Komiteta za mlade „Your Europe, Your Say! (YEYS)” održaće se 18. i 19. marta 2021. Učenici iz 33 srednje škole širom Evrope će se sastati da razgovaraju o najboljim načinima zaštite životne sredine, koristeći slogan „Our climate, our future!” (Naša klima, naša budućnost!”) Spisak škola učesnica dostupan je ovde.

Tokom uvodne sesije 18. marta učesnici će takođe imati priliku da razgovaraju sa Fransom Timermansom, potpredsednikom Evropske komisije za Evropski zeleni dogovor, i predsednicom EESC, Kristom Šveng. Potpredsednik EESC i aktivista zelene ekonomije Silijan Lohan će predsedavati plenarnoj sednici samita.

Za učešće u ovoj inicijativi odabrano je 33 škola pomoću elektronskog alata za odabir imena, žrebom koji je održan 27. novembra 2019. u Briselu. Po jedna škola je odabrana iz svake od 27 zemalja članica EU, jedna iz Ujedinjenog Kraljevstva i pet iz zemalja kandidata za članstvo (Albanija, Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Turska). Svaku školu će predstavljati po tri učenika uzrasta 16-18 godina, u pratnji nastavnika. Skoro 800 škola se prijavilo za ovogodišnje izdanje.

Cilj događaja je da se čuju sjajne ideje učenika za rešavanje postojeće klimatske krize i da se približimo postizanju našeg cilja da postanemo klimatski neutralni do 2050. godine. Od učenika će se tražiti da predstavljaju jedan sektor, industriju ili blok zemalja i da međusobno pregovaraju. Pod nadzorom i usmerenjem mladih moderatora, učenici će razmatrati svoje predloge sledeći model Konferencije članica (COP) Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama.

Učenici će se sastati sa predstavnicima međunarodnih organizacija mladih, koji će im pomoći da svoje ideje i predloge pretoče u konkretne preporuke. Te preporuke će EESC dostaviti međunarodnim kreatorima politike zaštite životne sredine i razmatraće se na konferencijama širom Evrope tokom godine.

U okviru pripreme za debate, član EESC će posetiti svaku školu učesnicu, bilo fizički ili putem video konferencije, da razgovara o EU i EESC i onome što oni rade za mlade ljude, kao i da objasni strukturu događaja i šta će se očekivati od škole.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *