Ekologija

Sastanak predstavnika Ministarstva zaštite životne sredine i NVO

Ministarstvo zaštite životne sredine održalo je konsultativni sastanak sa predstavnicima nevladinih organizacija povodom učešća naše zemlje na predstojećim značajnim međunarodnim skupovima posvećenim zaštiti biodiverziteta i borbi protiv klimatskih promena.
Konferencija UN o biodiverzitetu – UN CBD COP14, koja će biti održana od 17. do 29. novembra 2018. ggodine u Šarm el Šeiku, Egipat, i Konferencija UN o promeni klime – UNFCCC COP 24, koja će biti održana od 2. do 14. decembra 2018. godine u Katovicama, Poljska, svetski su značajni skupovi na kojima će biti dogovoreno jačanje napora i nove mere na globalnom planu kako bi se zaustavio gubitak biodiverziteta, zaštitili ekosistemi koji obezbeđuju hranu, vodu i zdravlje za milijarde ljudi, i ublažile posledice klimatskih promena. Tim povodom, nevladine organizacije su pozvane da iznesu svoje ideje, inicijative, projekte, kao i viziju za unapređenje stanja životne sredine u Srbiji.
Povodom sastanka sa NVO, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izrazio je zadovoljstvo zbog još jedne prilike za razgovor sa organizacijama civilnog društva u cilju razmene mišljenja i usaglašavanja pozicija i stavova radi učešća naše zemlje na ovim skupovima. „Mi ćemo učestvovati u radu oba skupa, gde ćemo izneti svoje stavove o ovim pitanjima, podržavajući međunarodne inicijative na zaštiti biodiverziteta koji nestaje. Prema podacima eksperata, preko 60 posto kičmenjaka na našoj Planeti je izgubljeno, a biljne vrste nestaju svakog dana; klimatske promene su na delu – ovo je najtopliji oktobar u poslednjih 30 godina. Sa nevladinim organizacijama imamo o čemu da razgovaramo, radi zajedničke pozicije prema onome šta se dešava u životnoj sredini u svetu“, naglasio je ministar. On je ukazao da nema uspešnog rada Ministarstva bez temeljne saradnje sa civilnim sektorom, zbog čega će Ministarstvo nastaviti da podržava njihov rad i razvija dijalog, dugoročne partnerske odnose. U skladu s tim, od svog osnivanja, Ministarstvo se u proseku jednom mesečno sastajalo sa NVO povodom različitih aktuelnih tema iz oblasti zaštite životne sredine.
Zamenica stalne predstavnice Programa za razvoj Ujedinjenih nacija – UNDP Steliana Nedera u svojoj pozdravnoj reči istakla je značaj dijaloga državnih institucija sa civilnim sektorom, i pozvala sve zainteresovane strane da daju svoj doprinos znanjem, idejama i akcijom, u cilju povećanja napora, kako bi se zaustavio gubitak biodiverziteta i smanjile posledice klimatskih promena.
Kao što su u svojim uvodnim izlaganjima napomenule Jasmina Jović, pomoćnica ministra zaštite životne sredine, i Jelena Dučić, načelnica Odeljenja za biodiverzitet Ministarstva, na predstojećim međunarodnim konferencijama biće sumirani rezultati svetskih napora da se zaustavi ili ublaži ugroženost živog sveta na Planeti, kao i da se predlože mere i postave novi ciljevi da se Planeta sačuva u svom bogatstvu života.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *