Ekologija

Saradnja s Češkom

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sa saradnicima razgovarao je sa delegacijom Češke razvojne agencije koju predvodi direktor Pavel Frelih, o daljim pravcima saradnje u oblasti zaštite životne sredine. Sastanku su prisustvovali i predsednici opština Ljubovija i Bratunac.
Ministar Trivan je, izražavajući zadovoljstvo zbog jačanja bilateralnih odnosa Srbije i Češke u oblasti zaštite životne sredine, ukazao da zajednički odnosi dve zemlje, osim što imaju veliki politički značaj, trebalo bi da ostvare i ekonomski izraženu dobrobit. „U okviru naših aktivnosti usmerenih na rešavanje praktičnih problema i iznalaženju izvora finansiranja u oblastima zaštite životne sredine kao što su prerada otpadnih voda, upravljanje otpadom, pošumljavanje, remedijacija zemljišta, pitanje kvaliteta vazduha, zaštita prirode, široke su mogućnosti za saradnju za Republikom Češkom, koja može biti još dublja i bolja“, rekao je Trivan. „S obzirom da je Srbiji u narednih trideset godina potrebno 15 milijardi evra da uloži u zaštitu životne sredine, Srbija je veoma zainteresovana za saradnju i investiranje u ovu oblast, a javno-privatno partnerstvo je put kojim se mogu ostvariti sveukupni interesi za bolju i zdraviju životnu sredinu“, istakao je ministar. Trivan je izrazio podršku inicijativama za realizaciju zajedničkih projekata u rešavanju problema stanja životne sredine u lokalnim zajednicama, kao što je projekat prerade otpadnih voda u opštinama Ljubovija i Bratunac, upućujući poziv češkim kompanijama da se uključe u zajedničke projekte.
Direktor Češke razvojne agencije izrazio je spremnost Češke da na temelju dobrih bilateralnih odnosa dve zemlje pomogne Srbiji u procesu pridruživanja Evropske unije u poglavlju 27- životna sredina. „Spremni smo da razvijanjem saradnje kroz konkretne oblasti kao što je zaštita voda i prerada otpadnih voda, sa vama podelimo stečena iskustva i pomognemo u procesu pridruživanja. Pošto je Srbija dosta napredovala na polju evrointegracija, Češka se okreće ka projektima javno-privatnog partnerstva“, rekao je Frelih.
U razgovoru je zaključeno će se nastaviti sa razvijanjem saradnje dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine na temelju zajedničkih interesa i uspostavljanja savremenih ekoloških standarda, a u narednom periodu opšti pravci saradnje biće konkretizovani kroz neposredne projektne predloge.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *