Najave događaja

Sačuvajmo pčele

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, agencija Kreativa Unlimited organizovaće skup posvećen zaštiti i očuvanju pčelinjih zajednica, u sredu 5. juna 2019. godine u 14 časova u prostorijama kompanije (Ušće bb, Beograd).
U oviru događaja, biće otvoren futuristiki „Muzej mrtve prirode 2119.“ sa izloženim eksponatima biljaka koje čovek koristi u ishrani, a koje, ukoliko ne sačuvamo pčele, u budućnosti nećemo imati na trpezi.
Kada kažemo pčele, pomislimo na med. Međutim, njihova uloga mnogo je važnija od proizvodnje meda. Od 100 biljaka koje koristimo u ishrani, čak 70 oprašuju pčele. One su ujedno i jedini insekti koji proizvode hranu za čoveka. Takođe, pčele su najbolji indikatori zdrave životne sredine. Nažalost, u Srbiji svake godine nestane 25 odsto pčelinje populacije. Prekomerna upotreba pesticida, aero-zagađenje, neodgovorno ponašanje čoveka, ali i nedovoljna primena zakona, doveli su do drastičnog pada pčelinjeg fonda, a pojedine vrste pčela širom sveta po prvi put su se našle i na listama ugroženih.
Kreativa Unlimited je prva kompanija u Srbiji koja se priključila globalnom pokretu očuvanja pčelinjih zajednica u urbanim sredinama postavivši košnice sa 72.000 pčela na krov agencije. Aktivnost se realizuje u saradnji sa Novom Iskrom i ekološkom organizacijom Ekonaut u okviru projekta „Bee Connected“ koji se bavi iznajmljivanjem i održavanjem košnica za društveno odgovorne kompanije i pojedince koji imaju želju da na svom prostoru imaju pčelinjak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *