Najave događaja

Okom prirodnjaka

Izložba Prirodnjačkog muzeja „Okom prirodnjaka“, biće otvorena u petak, 31. maja, u 14 časova, u Galeriji Prirodnjačkog muzeja, Mali Kalemegdan 5, u Beogradu. Autor izložbe je Milan Živković, fotograf. Na izložbi će biti predstavljeno 70 umetničkih fotografija iz najskrivenijih i teško uhvatljivih detalja prirode Srbije, kojeotkriva istančano i iskusno oko prirodnjaka. Sedmoro fotografa prirode: Saša Preradović, Predrag Petković, Geza Farkaš, Ivana Orlović Kranjc, Janez Kranjc, Violeta Milutinović i Zoran Milutinović, predstaviće po 10 svojih izuzetnih autorskih fotografija na kojima je ovekovečena priroda Srbije.

Okom prirodnjaka zabeležene su sekvence iz života dupljara, mekušaca, paukova, insekata, zglavkara, riba, vodozemaca, gmizavaca, ptica i sisara sa područja Srbije, čiji predstavnici uglavnom žive skriveno i koje je izuzetno teško fotografisati. Prirodnjačkefotografije imaju naučnu vrednost, jer su na njima zabeležene informacije o vrstama, lokacijama i vremenu snimanja, čime se dokumentujubrojni podaci o prirodi Srbije. Zbog svojih estetskih vrednosti i kompozicije, tanka je linija između dokumenta i umetnosti, i one dodatno svedoče o harmoniji koju nalazimo u prirodi.

Na izložbi će biti izložene fotografije prirode formata 60 x 42 cm urađenih prema principima Epson Digigraphie koji podrazumeva nepromenjenu trajnost fotografije više stotina godina. Ovakav kvalitet je obavezujući za muzejsko arhiviranje fotografija u boji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *