Ekologija

Sa otpadom u Srbiji još uvek pod tepih!

Ekološki pokret Vrbasa juče je u Vrbasu u hotelu Bačka organizovao Okrugli sto na temu “Bezbednog odlaganje otpada”. Skupu su prisustvovali predstavnici poslovnih subjekata iz Vrbasa, Beograda, Novog Sada i Bečeja, komunalna preduzeća iz Vrbasa i Malog Iđoša, Osnovnog javnog tužilaštva u Vrbasu, civilne organizacije iz Vrbasa i Crvenke, učenici Gimnazije “Žarko Zrenjanin” i srednje medicinske škole “Kozma i Damjan” u Vrbasu. Lokalna samouprava Vrbasa još jednom se nije odazvala na naš poziv! Uvodničar i moderator skupa bio je Vladimir Babić, savetnik za upravljanje otpadom i hemikalijama iz firme “Eko Hemik” Novi Sad.

Učesnik skupa bio je i Slaviša Božović, zadužen za upravljanje otpadom u JKP Komunalac u Vrbasu, koji je istovremeno i član MORG-a, međuopštinske radne grupe za upravljanje otpadom, čiji su članovi predstavnici grada Novog Sada, Vrbasa, Srbobrana, Temerina, Beočina, Bačke Palanke, Žablja i Bačkog Petrovca. Razlog formiranja ove grupacije je izgradnja regionalne deponije u Novom Sadu. Iz njegovog izveštaja sa sednice s koje je prethodno stigao i našim spoznajama o radu ovog tela u prethodnih osam godina od 2010. kada je osnovano, zaključujemo da je previše prazne priče i potrošenog novca poreskih obveznika da bi se ova ideja realizovala i postala održiva! G. Babić je u svom uvodnom izlaganju ocenio stanje oblasti upravljanja otpadom u Srbiji a potom pomogao u razjašnjenju dilema učesnika skupa za njihove specifične probleme zbrinjavanja otpada.

Navešćemo naša zapažanja i utiske. Za održavanje životne sredine potrebni su novci i tu nema drugog načina nego platiti trošak održavanja!Ko plaća održavanje? Pa onaj ko zagađuje, bilo firme, građani ili sama država! Zagađivač plaća je jedini ispravan i održiv princip zaštite životne sredine! U poslovima zbrinjavanja otpada nema nekih enorbnih dobiti! Nju eventualno mogu proizvesti javno-privatna partnerstva ali smo se uverili i nekoliko puta već javno zaključili da ona u Srbiji nisu održiva zbog značajnog prisustva korupcije i nedostatka pravne države!

Za masovnije zbrinjavanje opasnog otpada iz domaćinstava može se primeniti slovenački model, po kojem su slovenci uveli stavku zbrinjavanja opasnog otpada u komunalne račune! Dva puta godišnje obilaze se domaćinstva i prikupljaju baterije, sijalice, el. otpad… Građani imaju motiv da takav otpad izdvajaju i drže do preuzimanja, jer će svakako platiti za njegovo zbrinjavanje! To ne bi bile velike stavke na računima a donele bi sredstva komunalcima za rešenje velikog problema na deponijama a potom u zemlji, vodi i na zdravlju ljudi! Nisu tačne česte izjave naših zvaničnika da se u Srbiji ne može zbrinjavati opasan otpad i da se on mora izvoziti! Resorno ministarstvo i Pokrajina izdali su oko 200 dozvola za upravljanje opasnim otpadom! Srbija ima kapacitet za zbrinjavanje 98% otpada koji može nastati na njenoj teritoriji! Samo nekoliko vrsta opasnog otpada, među njima i otpad sa manjim ili većim koncetracijama žive, operateri neće da prime zbog složenog i pre svegaskupog postupka reciklaže. Stoga kad god neko opet pomene “ne može”, pomislićemo na malicioznost izvoznog lobija!

Agencija za životnu sredinu preko svog Registra izvora zagađenja precizno prati nastanak, kretanje i zbrinjavanje svog opasnog i neopasnog otpada koji nastaje kod poslovnih operatera. Čim otpad izađe iz ograda firme on je pod lupom Ministarstva. Ako firma radi a otpad ne izlazi iz nje, to samo može značiti da su ga zakopali u svom ili komšijskom dvorištu! Ako se pri tome niko ne kazni, nema nikakve summnje da je neki činovnik primio koverat! Stoga, ako na medijima vidimo bombaste akcije otkopavanja opasnog otpada, trebamo prvo zapitati organe gonjenja jesu li obišli činovnika nadležanog za nadzor i izdavanje dozvole!

Još jednom zaključujemo i ističemo nezainteresovanost političke elite da se oblast životne sredine uredi na civilizovan način, koji će zaustaviti štetne uticaje na prirodu i zdravlje građana! Novac za životnu sredinu postoji ali dobrim delom služi za krpljenje budžetskih rupa i političke spekulacije, dok se građani Srbije potrovaše od sopstvenog đubreta!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *