Ekologija

Rudarsko topioničarski basen Bor kao paradigma srpske borbe za zaštitu životne sredine

U okviru posete opštini Bor, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sa saradnicima obišao je danas Rudarsko topioničarski basen Bor, gde se upoznao sa najznačajnijim ekološkim izazovima ove kompanije, kao i merama i aktivnostima koje preduzima i planira u cilju poboljšanja životne sredine.

Ministar Trivan se u obilasku uverio u poslovnu politiku i opredeljenost jedinog proizvođača bakra i plemenitih metala u Srbiji da preduzima mere i sanira posledice zagađenja. Zahvaljujući ovim naporima, Bor je, od grada u kojem su 2006. godine izmerene najviše koncentracije sumpor-dioksida u Evropi, deset godina kasnije postao grad sa vazduhom prve kategorije. Time je praktično obrisana jedna crna ekološka tačka sa mape Srbije, a stiglo je i međunarodno priznanje – Evropska agencija za zaštitu životne sredine proglasila je 2016. godine Bor ekološkom zvezdom poboljšanja stanja kvaliteta vazduha u Srbiji.

Drastičnom poboljšanju kvaliteta vazduha u Boru doprinela je nova metalurška linija prerade bakra, i njen rad bez emisija i imisija u atmosferu, objašnjeno je ministru prilikom obilaska nove topionice. „Odajem vam priznanje za poboljšanje kvaliteta vazduha u Boru. Najvažnija je ekologija, jer bez puteva možete, ali koliko možete bez kiseonika? Napravili ste podvig 2016. godine kada ste drastično poboljšali kvalitet vazduha“ rekao je ministar tom prilikom.

„Naša politika jeste da privreda mora da podnese teret usaglašavanja sa ekološkim standardima. Međutim, mi imamo razumevanja da je potrebno vreme, jer je u pitanju proces. Ono što je svima nama motivacija, a vidi se danas u odnosu na pre deset godina – jeste razlika u zdravlju dece, jer nije isto kada udišete vazduh prve ili treće kategorije“, istakao je Trivan.

„Nema napredovanja Srbije bez razvoja Bora, i nema napredovanja Bora bez razvoja Srbije. Građani Bora će biti zaštićeni, oni su uvek upravu“ naglasio je ministar Trivan i dodao da Ministarstvo zaštite životne sredine ovom privrednom gigantu stoji na raspolaganju u vezi svih ekoloških pitanja, od prečišćavanja otpadnih voda do remedijacije zemljišta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *