Ekologija, Hronika

Ribnjak kažnjen za uništavanje gnezda zaštićenih ptica

Prekršajni sud u Kikindi, Odelenje u Novom Kneževcu, doneo je 6. februara ove godine presudu protiv preduzeća „Ribar” iz Novog Kneževca, kojim je ova firma oglašena odgovornom za kršenje Zakona o zaštiti prirode, zbog čega je dužna da plati 500.000 dinara. Istom presudom odgovorno lice u ovoj firmi B.B. (54) kažnjeno je novčanom kaznom od 25.000 dinara.

Ove dve kazne izrečene su jer su tokom leta 2016. na ribnjaku pored Novog Kneževca, kojim upravlja ovo preduzeće, uništena gnezda i legla sa mladuncima belobrke čigre (oko 30 gnezda) i vlastelice (20 gnezda) koje su strogo zaštićene vrste. Ove kolonije retkih ptica uništene su tako što je voda iz severnog ribjačkog jezera ispuštena usred perioda njihovog razmnožavanja, nakon čega su sva gnezda, jaja i vrlo mladi mladunci, nesposobni za samostalan život, uginuli. Voda kasnije nije upuštena u jezero i ono je u međuvremenu zaraslo u gustu vegetaciju.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode napominje da je Zakonom o zaštiti prirode zabranjeno uništavanje i preduzimanje svih aktivnosti kojima bi se mogle ugroziti strogo zaštićene vrste životinja, što se odnosi i na njihove razvojne oblike, jaja, gnezda i legla, kao i područja njihovog razmnožavanja, te da je zabranjeno ugrožavanje ili uništavanje njihovih staništa. Sve ove radnje su se, kako presuda navodi, dogodile u predmetnom slučaju. Zavod napominje da su preostali šaranski ribnjaci u Srbiji veoma vredna staništa divljih životinja, posebno ptica, za koje predstavljaju nezamenjive životne prostore koji, po bogatstvu faune, prevazilaze nacionalni značaj. Ribnjak kod Novog Kneževca je bio jedno od najvrednijih vodenih staništa u Vojvodini, no tehničkim intervencijama njegova vrednost, kao i vrednosti nekih drugih ribnjaka za živi svet, znatno su smanjene ili su oni potpuno isušeni i promenjena im je namena.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode zalaže se da se zaštita biodiverziteta na ribnjacima i njihova primarna uloga – proizvodnja ribe, usaglase i posmatraju integralno. Na taj način, uz dodatne brojne pozitivne efekte ovih lokaliteta (ekoturizam, sportski ribolov, eksploatacija trske…) oni mogu da postanu još značajniji resurs za ekonomski razvoj lokalnih zajednice na prostorima na kojima se nalaze. Preduslov svega toga je očuvanje, a ne uništavanje, njihovog bogatog živog sveta.

Fotografija: Jožef Gergelj
Izvor: http://www.pzzp.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *