Ekologija

Regionalno povezivanje kao odgovor na pretnje životnoj sredini

Ugrožavanje i degradacija životne sredine koju donosi moderna civilizacija i problemi u njenoj zaštiti izazovi su mnogih zemalja, a zajedničkim odgovorom i regionalnim povezivanjem lakše je i brže dostići postavljene nacionalne ciljeve u ovoj oblasti, izneto je drugog dana 4. zasedanja Skupštine Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine u Najrobiju, Kenija.
Ovaj skup koji je održan u okviru pratećeg programa UNEA-4 predstavlja nastavak procesa razvijanja međuregionalne saradnje u oblasti zaštite životne sredine na području Jugoistočne i Južne Evrope koji je započet na konferenciji u Beogradu „Inovativna rešenja za smanjenje zagađenja u Jugoistočnoj i Južnoj Evropi“ održane decembra 2018. godine. Ministarska konferencija koju su svi učesnici ocenili kao izuzetno uspešnu, dovela je do formiranja nove grupe zemalja Južne Evrope u UNEA koje će u budućnosti bliže sarađivati, što je jedan od ključnih pomaka u regionalnom povezivanju i saradnji u ovoj oblasti.
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan u svom izlaganju posebno je ukazao da zemlje Jugoistočne i Južne Evrope, uprkos razlikama, povezuju slični ekološki problemi koji zahtevaju i slične mere za rešavanje, zbog čega je jedan od ključnih rezultata Beogradske konferencije strateška platforma za razvoj zajedničkog i jedinstvenog pristupa i vizije ovog regiona. „Novi format regionalne saradnje i angažovanja izuzetno je važan kao prekretnica u praktičnom rešavanju ekoloških problema u Južnoj Evropi. Zahvaljujući Programu Ujedinjenih nacija za životnu sredinu i Republici Italiji koji su podržali ogranizovanje Beogradske ministarske konferencije u ovom formatu, ovaj primer bi mogao da posluži kao novi svetski model regionalnog organizovanja i drugačijeg i efikasnijeg rešavanja nagomilanih problema“, istakao je.
Trivan je ukazao na neophodnost da se zajedničkom vizijom regionalnog pristupa u borbi protiv zagađenja stvori osnov zajedničkog delovanja i napora zemalja ovog područja u sprovođenju budućih konkretnih akcija da se stvori zdravije, bezbednije i srećnije životno okruženje i uslovi za održivi napredak i razvoj ekonomija.
Zajedničkom vizijom zemalja Južne i Jugoistočne Evrope – učesnica Beogradske konferencije, predviđen je razvoj inovativnih rešenja za smanjenje zagađenja koja se mogu primeniti na ceo region, pružajući podršku zelenim i ekološki neškodljivim tehnologijama i podstičući održivo korišćenje prirodnih resursa uz očuvanje ekosistema i održivi napredak ekonomija. „Uprkos međusobnim razlikama, gde se u nekim zemljama već dostignuti značajni rezultati, a u nekim u borbi sa zagađenjem je potrebno preduzeti još mnogo koraka, svi smo saglasni u tome da su izazovi zajednički, i da je neophodno jedinstveno delovanje kako bi se oni smanjili“, rekao je ministar.
Zaključujući da u borbi protiv zagađenja i u ublažavanju i sprečavanju posledica klimatskih promena predstoje konkretne aktivnosti uz angažovanje svih raspoloživih resursa, Trivan je naglasio da će Srbija kao zemlja kojoj je UNEP poverio održavanje Ministarske konferencije prepoznajući njena opredeljenja i fokusiranost, ostati posvećena doslednom ostvarivanju zaključaka ovog značajnog regionalnog skupa i sveukupnih međunarodnih ciljeva u zaštiti životne sredine.
Izražavajući uverenje da će Srbija ostati posvećena unapređenju životne sredine podsticanja zajedničke saradnje u pogledu sprečavanja zagađenja uz uvažavanje sopstvenih prioriteta, ministar Trivan je zaključio: „Koristeći ovde priliku da povećamo vidljivost regiona i samim tim vidljivost nacionalnih i regionalnih stavova i aktivnosti, iznova potvrđujemo našu podršku obavezama i odlukama usvojenim na sednici Skupštine UN za životnu sredinu i pozivamo na njihovo adekvatno i koherentno sprovođenje“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *