Ekologija

Recikliranjem flaša i limenki do besplatne hrane za pse

Beogradska opština Stari grad dobila je dva reciklomata koji za svaku ubačenu praznu reciklabilnu ambalažu, nagrađuju vašeg psa simboličnom porcijom granula iz Purina asortimana. Oba reciklomata su postavljena u Parku vojvode Vuka, a u narednim mesecima jedan od njih biće preseljen u Studentski park. Projekat je sproveden zahvaljujući inicijativi Apetit šopa i brenda Purina kompanije Nestlé Srbija.
Postupak korišćenja reciklomata je jednostavan – potrebno je samo da ubacite flašicu (plastičnu ili staklenu) ili limenku u označen otvor, a ona će aktivirati govorni automat i dozer za hranu, integrisan u uređaj. Nakon što vam se glasovnom porukom zahvali na brizi o životinjama i što čuvate prirodu, reciklomat će vašem psu isporučiti nagradicu – tridesetak grama Purina granula sa govedinom za izbalansiran obrok pasa. Dok vaš ljubimac uživa u obroku iznenađenja serviranom u jednu od posuda u donjem, otvorenom delu reciklomata, drugu možete iskoristiti da mu sipate vodu.
„Ovim projektom spojili smo dve važne Nestlé misije – brigu o životnoj sredini i ljubav prema ljubimcima. Verujemo da će ovi interesantni reciklomati motivisati naše sugrađane da recikliraju flaše i limenke, kao i da dalje šire svest o važnosti pravilnog odlaganja ove vrste otpada. Naše težnje su da kroz različite inovativne projekte nastavimo da pomažemo svim članovima naše zajednice, uključujući i životinje, i time motivišemo i druge kompanije i pojedince da čine isto. Pozivamo sve građane da koriste postavljene uređaje i da usreće neke od uličnih pasa ili svoje ljubimce“, ističe Milica Milanović, menadžer korporativnih poslova u kompaniji Nestlé Srbija, podsećajući da postavljanje pametnih reciklomata u centar grada nije prva inicijativa brenda Purina.
Početkom godine, Nestlé Purina je pružila podršku napuštenim psima donacijom 4000 obroka azilima i udruženjima za zaštitu životinja, a sa željom da edukuje najmlađe generacije o pravilnoj brizi za životinje, Nestlé kontinuirano sprovodi školicu pod nazivom „Odgovorno vlasništvo ljubimaca“. U protekle tri godine, brend je pokroviteljski podržao i 12 inovativnih start-up rešenja za kućne ljubimce, među kojima i aplikacija „BorrowMyDoggy“ koja vlasnicima omogućava da u okolini pronađu podršku ljubitelja pasa.

Nestlé je svetski lider u proizvodnji hrane i pića, sa tradicijom dužom od 150 godina i više od milijardu prodatih porcija dnevno. Prodaja kompanije za 2021. godinu iznosi 87,1 milijardu švajcarskih franaka. Nestlé u Srbiji posluje već 17 godina, sa proizvodnjom u Surčinu i zapošljava više od 500 ljudi. Nestlé Surčin proizvodi asortiman brendova C, MAGGI, THOMY i Nestlé Professional, i prva je fabrika u Srbiji koja je postigla Zero Waste to Landfill cilj, što znači da ni gram otpada iz fabrike ne završava na komunalnim deponijama. Srpska Nestlé fabrika od 2021. godine poseduje zvanični sertifikat Privredne komore Srbije za sprovođenje dualnog obrazovanja. Kompanija u Srbiji od 2011. godine sprovodi ZdravoRastimo projekat, sa ciljem da decu osnovnoškolskog uzrasta edukuje o osnovnim postulatima pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti, a kroz projekat je do sada prošlo 100.000 dece. Donacije hrane ugroženim grupama jedna su od najvažnijih aktivnosti kompanije, a samo u 2021. godini donirani su proizvodi u vrednosti većoj od 30 miliona dinara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *