Ekologija

Mi smo priroda

U znak sećanja na osnivanje prvih devet nacionalnih parkova na tlu Evrope, utemeljenih u Švedskoj 1909. godine, 24. maja obeležava se Evropski dan parkova.
Ovaj dan ima za cilj da približi ljude prirodi i podigne svest javnosti o značaju prirodnih lepota u zaštićenim područjima širom Evrope, čime se ukazuje na važnost očuvanja i održivog razvoja tih mesta. Zaštićena područja su idealna mesta za obnovu prirode i našu povezanost s njom. U sve urbanizovanijoj Evropi, upravo na tim mestima možemo se istinski prizemljiti i osetiti da smo i mi deo prirode. Kao takvu, moramo je zaštititi – sada i u budućnosti.
Evropski dan parkova ove godine održava se pod sloganom „Mi smo priroda“ uz poziv na razmišljanje, obnovu i ponovno povezivanje s prirodom.
„Nalazimo se u godinama kada se moraju dogovoriti i preduzeti suštinske akcije za efikasno očuvanje bioraznovrsnosti, čiji dramatičan gubitak predstavlja jedan od najvećih izazova za našu globalnu zajednicu. Moramo osigurati da akcije postignute na nacionalnom nivou odgovaraju opsegu globalnih ciljeva. Potreban je veći napor da se bioraznovrsnost stavi u središte donošenja odluka u svim aspektima života, političara (vlade) i privrede. Moramo sarađivati ​​s prirodom kako bismo odgovorili na višestruke izazove s kojima se suočavamo – postizanje održivog razvoja, ublažavanje klimatskih promena i smanjenje gubitka biološke raznovrsnosti. Očuvanje bioraznovrsnosti je ključ izgradnje održive budućnosti za sve, ističe Kasandra-Zorica Dropuljić, menadžerka projekta Zaštićena područja za prirodu i ljude WWF Adrije.
Zaštićena područja su temelj zaštite prirodne raznovrsnosti, a svaki dan ona nam obezbeđuju mesta za ponovno povezivanje s prirodom. Ona su na dobrobit čitavom društvu.
Zoran Mrdak, predsednik regionalne organizacije Parkovi Dinarida, koja povezuje gotovo sva naša zaštićena područja, kaže: „Bioraznovrsnost je pod velikim pritiskom i potrebno joj je efikasno očuvanje uz učešće svih relevantnih aktera. Strategija EU o biodiverzitetu za 2030. godinu, sa Zelenim dogovorom, i Globalna strategija za biodiverzitet postavljaju okvir za budućnost očuvanja prirode, na šta su se zemlje Zapadnog Balkana obavezale kroz Sofijsku deklaraciju i Zelenu agendu za Zapadni Balkan. Da bi sve ove strategije i planovi funkcionisali, potreban nam je neprekidan dijalog i jačanje regionalne saradnje radi zaštite prirode, kao i visok stepen saradnje između svih aktera.“
Upravo će na Zelenoj agendi za Zapadni Balkan biti naglasak na zajedničkoj šestoj Međunarodnoj konferenciji Parkova Dinarida i organizacija civilnog društva, koju WWF i Parkovi Dinarida organizuju od idućeg utorka, 31. maja, u Sarajevu. Trodnevna konferencija pod nazivom „Regionalnom saradnjom do održivih zaštićenih područja“, uz upravljače zaštićenih područja i predstavnike relevantnih institucija u našem regionu, prvi put će okupiti i predstavnike brojnih nevladinih organizacija koje se bave temama zaštite prirode. Glavni cilj zajedničke konferencije jeste da se istraži kako ojačati regionalnu saradnju, poboljšati koordinaciju za očuvanje bioraznovrsnosti na Zapadnom Balkanu i održivost zaštićenih područja. Deo konferencije biće posvećen i temi žena u zaštiti prirode.

O WWF-u
WWF je jedna od najvećih i najuglednijih svetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, s gotovo pet miliona pristaša i globalnom mrežom aktivnom u više od stotinu zemalja. Misija WWF-a je zaustavljanje propadanja zemljinog prirodnog okruženja i izgradnja budućnosti u kojoj ljudi žive u skladu s prirodom čuvajući svetsku biološku raznovrsnost, osiguravajući održivu upotrebu obnovljivih prirodnih resursa i promovišući smanjenje zagađenja i rasipne potrošnje. Za dodatne informacije: wwfadria.org

Parkovi Dinarida
Parkovi Dinarida predstavljaju mrežu više od 100 zaštićenih područja u Srbiji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji i Sloveniji. Članovi Parkova Dinarida su i fizička lica, ljubitelji prirode i prijatelji mreže. Službena asocijacija „Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida“ osnovana je krajem 2014. godine u Podgorici, gde joj je i sedište. Više informacija na: https://parksdinarides.org/me/o_nama/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *