Ekologija, Zaštita životne sredine i njen značaj za održivi razvoj Vojvodine

Projekat zagrevanja javnih ustanova na daljinsko grejanje sa bušotine BB1 u Bogatiću

Plastične predizolovane cevi za razvod tople vode, nemačke kompanije REHAU, stigle su 15. januara u Bogatić a Projekat zagrevanja javnih ustanova na daljinsko grejanje sa bušotine BB1 u Bogatiću bi uskoro trebalo da uđe u fazu finalne realizacije.
Ugovor o izgradnji sistema potpisan je krajem prošle godine, oprema je dopremljena, pa bi narednog leta poslovi trebalo da budu završeni.
– Ostalo je da Skupština opštine Bogatić usvoji reviziju planskog dokumenta, odnosno plan generalne regulacije za naseljeno mesto Bogatić, da dobijemo potrebne građevinske dozvole i već završetkom grejne sezone može da počne opremanje podstanica. Samo izvođenje na terenu počeće čim vremenski uslovi dozvole“, rekao je predsednik Opštine Bogatić, Nenad Beserovac.
Troškovi izgradnje toplovodne mreže iznose oko 120 miliona dinara, od čega se 75 odsto finansira iz kredita, a ostatak iz budžeta opštine Bogatić.
U Bogatiću sr radi otvoreni prstenasti sistem sa podstanicama a sedam javnih ustanova u opštini Bogatić biće obuhvaćeno ovim sistemom grejanja, počevši od Predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, zatim zgrade Opštine i Suda i Policijske stanice i Javno komunalnog preduzeća. 
Energija će se dobijati iz geotermalnog bunara BB1, temperature vode 75 stepeni i izdašnosti 25 litara u sekundi.
Ovakvim sistemom grejanja ušteda na godišnjem nivou iznosiće između 12 i 18 miliona dinara, a nemerljiv je i značaj smanjenja zagađenja vazduha.
Radovi se izvode po projektu urađenom u saradnji sa stručnjacima Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu, prof. dr Dejanom Milenićem i dr Anom Vranješ, autorom Studije za toplifikaciju.
Geotermalna istraživanja u Mačvi započeta su pre više od 35 godina, nakon čega je utvrđeno da hidrogeotermalni potencijal ove ravnice dostiže tri biliona kilovata električne energije, koji je do dana današnjeg ostao je gotovo neiskorišćen.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *