Ekologija

Priznanje našim ornitolozima

Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) prošle sedmice u Londonu dodeljena je nagrada Marjan-Marsh za 2018. godinu za dugogodišnji rad na zaštiti ptica.

 Ceremonija uručenja nagrade održana je 14. novembra u sedištu Univerziteta King’s College London tokom koje je predstavnik DZPPS, Milan Ružić, održao predavanje na temu ilegalnog stradanja ptica u Srbiji i na Balkanu.

 „Nagrada koju smo dobili izuzetno nam znači jer pokazuje da je naš rad prepoznat i vrednovan u međunarodnoj javnosti. Posebno godi kada priznanje dođe od jednog od najprestižnijih svetskih univerziteta koji je od osnivanja do danas svetu podario veliki broj istaknutih naučnika, među kojima je i 12 dobitnika Nobelove nagrade“, kaže Milan Ružić.

 U saopštenju Univerziteta King’s College London stoji da je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije nagrađeno Marjan-Marsh laureatom za 2018. godinu za svoje neumorne napore da se zaustavi krivolov i stradanja ptica u Srbiji i na Balkanu, zbog čega su susretali veliki broj opasnosti, uključujući fizičke i verbalne napade, kao i pretnje smrću, uz opstrukciju i lošu saradnju nadležnih institucija.

 King’s College London dodeljuje nagradu Marjan-Marsh u saradnji sa britanskom fondacijom Marsh Christian Trust. Ova nagrada se dodeljuje jednom godišnje pojedincima i organizacijama koje daju izvanredan doprinos u područjima gde se prepliću ljudski sukobi i zaštita prirode. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *