Ostalo

E-reciklaža iz Niša izvezla 100 tona otpadnog freona

Niško preduzeće “E-reciklaža” izvezlo je za proteklih pet godina, koliko se bavi reciklažom starih frižidera i drugih električnih i elektronskih aparata, gotovo 100 tona otpadnog freona na spaljivanje u specijalizovano postrojenje u Nemačkoj, saopštio je vlasnik “E-reciklaže” i direktor preduzeća “Jugo-impex” Vujadin Šćekić. Ispuštanje freona u atmosferu nanosi ogromnu štetu ozonskom omotaču, kazao je Šćekić, dodajući da je reciklaža, međutim, i dalje ekonomski neisplativ posao.

 

“Izvlačenjem i pravilnim tretmanom freona napravili smo benefit kao da u Nišu nijedan automobil nije vožen tri godine”, rekao je Šćekić.

 

Po njegovim rečima, ispuštanjem u atmosferu freona iz samo jednog frižidera, a u tim uređajima ga ima između 140 i 200 grama, ozonskom omotaču se napravi šteta jednaka onoj koju pravi jedan automobil za godinu dana.

 

Šćekić je kazao da se stari elektronski i električni aparati dovoze na reciklažu u Niš iz svih krajeva zemlje, i da je “E-reciklaža” i dalje jedina firma na Balkanu koja ima specijalizovanu liniju za izvlačenje freona iz frižidera i drugih uređaja.

 

Prema rečima Šćekića, u “E-reciklaži” reciklira se godišnje između 12.000 i 14.000 tona elektronskog i električnog otpada.

 

On je naveo da u Srbiji još nisu iskorišćeni veliki potencijali za razvoj reciklažne industrije, a razvoj “zelene” industrije biće moguć tek kada se napravi stabilan, predvidiv sistem.

 

Šćekić je kazao da je reciklaža ekonomski neisplativ posao svuda u svetu tako da je isplata nadoknade reciklerima obavezna, međutim naknade  za reciklažu se kod nas i dalje plaćaju jednom godišnje, umesto na tri meseca, zbog čega recikleri tokom čitave godine moraju da se zadužuju.

 

“Ukoliko se napravi stabilan sistem u ovoj ili narednoj godini, već za godinu ili dve imali bi u našoj zemlji sigurno 30-tak novih postrojenja za preradu koja bi mogla da uposle više od 50.000 ljudi”, rekao je Šćekić.

Izvor: Beta
Foto: Pixabay.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *