Održivi razvoj i kako ga primeniti u praksi

Povratak crnog ibisa

Specijalni rezervat prirode „Obedska bara“ je prostrani močvarno-šumski kompleks koji se nalazi u jugoistočnom Sremu, između reke Save i naselja Kupinovo, Obrež i Grabovci i prostire se na površini od 9.820 hektara.
Pri visokom vodostaju reke Save, Obedska bara je povezana sa njom kanalima Vok, Revenica i Vranj, dok tokom niskih vodostaja Save voda otiče kanalom Vok. Većina okana i bara presuši u vreme sušnih godina i pri kraju leta.
Zbog svojih izuzetnih prirodnih vrednosti, kao prva u našoj zemlji, od 1977. godine, Obedska bara se nalazi na listi vlažnih područja Ramsarske konvencije, a proglašena je 1989. godine i za međunarodno značajno stanište ptica (IBA).
Obedska bara, čuveni ornitološki rezervat, danas specijalni rezervat prirode, poznata je širom Evrope još od sredine 19. veka od kada se o njoj ispredaju priče kao o carstvu ptica. Jedno je od najstarijih zaštićenih područja u svetu, od 1874. godine, dve godine nakon Nacionalnog parka Jelouston u SAD.
Retke biljne vrste su: testerica, beli lokvanj, žuti lokvanj, aldrovanda, barska paprat, barski petolist, močvarna orhideja, iđirot, dugorogi orašak, barska kopriva i mešika. Kao prirodni spomenik zaštićeno je jedno stablo crne topole. Rezervat je jedno od retkih još očuvanih plavnih ritskih područja sa specifičnostima kao što su stoletne mešovite šume hrasta lužnjaka, jasena i bresta, mešovite kolonije ptica močvarica od kojih su najpoznatije čaplja kašikara, mala bela čaplja, crna i bela roda. Na zaštićenom području rezervata od pre nekoliko godina ponovo se gnezde crni ibis (ražanj) i kašičar.
U rezervatu je prisutno i oko 16 vrsta riba, od kojih su posebno značajne štuka, čikov, šaran i karaš, a prostrano plavno područje je njihovo prirodno mrestilište i neophodna hranidbena baza.

Foto: JP „Vojvodinašume”

Upravljač:
JP „Vojvodinašume”,
Petrovaradin
Telefon: 021/431-144
E-mail: travel@vojvodinasume.rs
WEB: www.vojvodinasume.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *