Održivi razvoj i kako ga primeniti u praksi

Ostatak Panonskog mora

Slano Kopovo je prirodno zaštićeno područje u Vojvodini, nedaleko od Novog Bečeja. Jedna je od poslednjih očuvanih slanih močvara u Srbiji i predstavlja jedinstveno Panonsko stanište koje se odlikuje slanim blatnjavim barama i povremeno, u kišnim periodima, postaje jezero koje tokom letnje sezone presušuje. Na listi Ramsarskih područja nalazi se od 2004. godine, a iste godine postaje i IPA područje, odnosno područje značajno za biljke. Takođe, zbog izuzetnih ornitoloških osobenosti, Slano kopovo je proglašeno IBA područjem.
Pod zaštitom je 976 ha. Na području SRP „Slano kopovo” je ustanovljen trostepeni režim zaštite. Prvi stepen obuhvata površinu od 217,1367 ha i to jezero Slano kopovo sa priobalnim tršćacima i Malo, odnosno Poštaš kopovo. Područje pod režimom zaštite drugog stepena obuhvata površinu pod livadama i pašnjacima na severnom, južnom i delu između kopova u ukupnoj površini od 220,0667 ha. Na području režima zaštite trećeg stepena se obezbeđuje postepeno vraćanje poljoprivrednih površina koje se nalaze na području između kopova u livade i pašnjake.
Slano kopovo, kao jedno od vrlo specifičnih područja, odlikuje se vrlo karakterističnim i vrednim biljnim pokrivačem. Prepoznatljivo je po posebnom tipu slatinske vegetacije izgrađenom od jednogodišnjih, pretežno sukulentnih halofita, odnosno zajednice klase Thero – Salicornietea, koje su ne samo kod nas, već i u Panonskoj niziji u fazi iščezavanja.
Slano Kopovo predstavlja jedno od najvažnijih i najosobenijih staništa ptica u Srbiji. Njegova vrednost se posebno ogleda kroz gnežđenje vrsta koje su atipične za Panonsku niziju, a karakteristične za pontsko – kaspijske slatine i morske obale. Takođe, predstavlja i jedinstvenu migratornu stanicu za ptice selice. U periodu jesenje migracije, predstavlja mesto gde se masovno okupljaju patke, guske i ždralovi. Tako se u jednom danu na Slanom kopovu okupi 17.000 ždralova, što je i maksimalna zabeležena brojnost ove vrste u Srbiji, više hiljada gusaka i pataka. Najvažniji faktori koji omogućavaju okupljanje ovolikog broja raznih vrsta ptica su dostupnost hrane, povoljan geografski položaj i najbitnije – mir koji je pticama ovde obezbeđen. Naime, obzirom da se Slano kopovo nalazi u centru lovišta kojim gazduje ,,Lovačko udruženje Novi Bečej’’, lov je na ovom području u potpunosti isključen.

Foto: Wiki

Upravljač
Lovačko Udruženje Novi Bečej,
Novi Bečej
Telefon: 023/771-076,
E-mail: ludruzenje@yahoo.com
WEB: www.slanokopovo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *