Zelena ekonomija

Potrebna nam je globalna solidarnost

Svake godine se sastaje Politički forum na visokom nivou o održivom razvoju kako bi unapredio agendu Ujedinjenih nacija o održivom razvoju. Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) vodi diskusiju o hitnim pitanjima životne sredine kroz pet pratećih događaja. Ovogodišnji program foruma za 2020. godinu u potpunosti je posvećen posledicama pandemija covid-19.
Sporedni događaj koji je organizovalo Partnerstvo za zelenu ekonomiju (Partnership for a Green Economy – PAGE) okupio je predstanike vodećih agencija Ujedinjenih nacija i nacionalnih ministarstava da procene napredak ka inkluzivnoj, održivoj budućnosti. Svi panelisti su se složili da je jedna od karakteristika pre svega dovela do dobitaka na stranici PAGE i da bi bila presudna za dalje: partnerstvo.
Asad Nakvi, šef Sekretarijata za PAGE, izjavio je da su strane ambiciozne da „idu daleko, brzo i zajedno”. U pozadini pandemije koja besni nesmanjenim intenzitetom, ta ambicija će sigurno biti testirana.
Generalni direktor Međunarodne organizacije rada (ILO) Gui Rider naglasio je da su stranke na PAGE-u „spremne na akciju” kako ne bi izgubile dobitak koji smo postigli u ovom trenutku bez presedana.
Zvaničnici iz Urugvaja, Švedske i Indonezije predstavili su svoja iskustva sa terena, gde je partnerstvo u akciji dovelo do vidljivog napretka. Omar Paganini, urugvajski ministar industrije, energetike i rudarstva, govorio je o uspehu svoje zemlje da obezbedi 98% električne energije iz obnovljivih izvora, ali i o strahu od zaustavljenog napretka u uslovima ekonomske stagnacije i masovne nezaposlenosti. Za zemlju koja toliko zavisi od proizvodnje, kružna ekonomija biće ključna.
Generalni direktor UNIDO (United Nations Industrial Development Organization – Organizacije Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj) LI Ioung ponovio je imperativ da PAGE podrži ambiciozne modele kružne ekonomije i proizvodnju koja efikasno koristi resurse. „Ova nova norma zahteva od nas da preispitamo način na koji proizvodimo i trošimo”, rekao je. „Zeleni rast postaće značajan pokretač zajedničkog oporavka.”
Iako je COVID-19, prema rečima izvršne direktorice UNEP-a Inger Andersen, „užasan poziv za buđenje”, svi moramo „sazvati našu kolektivnu volju” da obnovimo svoju ambiciju i posvećenost. „Nije dovoljno zaštititi sopstvenu ekonomiju – potrebna nam je globalna solidarnost”, rekla je.
Izvršni direktor UNITAR-a (The United Nations Institute for Training and Research – Institut za obuku i istraživanje Organizacije ujedinjenih nacija) Nikhil Seth razbio je „mit” da je COVID-19 prepreka ambicijama. Umesto toga, rekao je, nesrazmerni efekti pandemije na marginalizovane zajednice pokazuju da su „principi na kojima su zasnovani ciljevi održivog razvoja vrlo zdravi. COVID-19 pojačava značaj pristupa zelene ekonomije, inkluzivnosti. Sada je potrebno partnerstvo više nego ikad.”
Nemački komesar za Agendu 2030, pri Saveznom ministarstvu za životnu sredinu, zaštitu prirode i nuklearnu bezbednost Stephan Contius složio se da svi imaju potrebu za partnerstvom i solidarnošću među državama. „Saveti po meri koje PAGE pruža partnerskim zemljama su presudni”, naglasio je Contius. Ministar je najavio da će Nemačka sa šest miliona dolara pomoći u sledećoj fazi PAGE-a, dok je PAGE istovremeno pokrenuo svoju Strategiju za period od 2021. do 2030. za proširenje svojih napora u zelenoj ekonomiji.
Photo by Edwin Hooper on Unsplash

Ova publikacija je izrađena uz finansijsku podršku Evropske unije, u okviru projekta GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona, koji u Srbiji sprovodi Smart kolektiv. Sadržaj publikacije je isključiva odgovornost udruženja Zeleni krug i ni pod kojim se uslovima ne može smatrati da odražava stavove Evropske unije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *