Ekologija

Održana onlajn konferencija „Kako i zašto u eko-preduzetništvu”

Tokom troiposatnog programa online konferencije „Kako i zašto u eko-preduzetništvu”, učesnici su bili u prilici da čuju priče stručnjaka i eko-preduzetnika, ali i da učestvuju u panel-diskuji na kojoj su se još jedanput pokrenule ekološke teme poput aero-zagađenja, kompostiranja, cirkularne ekonomije i sl.
Ovo je bila odlična prilika da na jednom mestu okupimo ljude koji se na različite načine bave istom temom i da čujemo njihova mišljenja i viđenja, za koje se nadam da su učesnike nagnali na razmišljanje. Ostvarena interakcija između govornika i publike kazuje nam da je konferencija uspešno protekla i da smo sa nje svi otišli obogaćeni za novo korisno iskustvo, a nadam se i spremniji da već danas menjamo svoje navike i živimo u skladu sa prirodom i njenim zakonima, poštujući je i negujući – kaže Sanja Đukić u ime organizatora konferencije.
Konferenciju je otvorila Vesna Šabanović iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda govoreći o zelenim strategijama Beograda, a Igor Jezdimirović, predsednik udruženja Inženjera zaštite životne sredine, objasnio je koliku i kakvu ulogu na ovom polju imaju nevladine organizacije, neformalne grupe i pojedinci. Nakon njih, govorili su i Tamara Božanić na temu Ekologija i ishrana i master ekološkinja Milica Milošev o tome kako aktivizam i eko-preduzetništvo utiču na životnu sredinu, poredeći iz iskustva situaciju u Srbiji sa situacijom u inostranstvu.
Nakon stručnjaka, svoja iskustva i viđenja podelili su eko-preduzetnici: Nina Stefanija Blažević (Nezaborav), Miloš Todorović (Knitomania) i Dejan Vlaški (Eko kurir).
Istinski sam uživala u nekoliko sati kvalitetnih informacija, različitih ideja i novih sadržaja koji me podstiču na dalje razmišljanje. Još sam pod utiscima i drago mi je što sam imala priliku da se nađem u društvu veoma kvalitetnih govornika i posvećenih aktivista sa kojima delim brige, ali nakon ovakvih događaja i neki novi optimizam zbog koga verujem da vredi istrajati u misiji i viziji posla kao što je moj – kaže Nina Stefanija Blažević, eko-preduzetnica.
Drugi deo konferencije bio je rezervisan za panel-diskusiju u kojoj su o ekološkim problemima i mogućim rešenjima raspravljali Dejan Vlaški (Eko kurir), Miloš Todorović (Knitomania), Dejan Radivojev, doktorand saobraćaja i eko-aktivista i Danijela Gavrić, master analitičar zaštite životne sredine.
Drago mi je što sam imao priliku da i kroz ovaj događaj predstavim javnosti osnovne prednosti ekoloških prevoznih sredstava i upotrebu električnih vozila. Sa stanovišta urbane mobilnosti potrebno je promeniti svest o tome, a pre svega uticati na povećanje pešačenja, upotrebe bicikla i javnog prevoza. U okviru cele konferencije, s obzirom na sveobuhvatnost njene teme, javnost je mogla da stekne više znanja o elementarnim stvarima koje su nam jako važne u životu – kaže Dejan Radivojev, doktorand Saobraćaja i eko-aktivista.
Konferenciju Kako i zašto u eko-preduzetništvu organizovala je neformalna grupa Omladinci u zelenom preduzetništvu u saradnji sa Omladinom Jazasa i Opensom. Konferencija je realizovana u okviru projekta Zeleni inkubator koji sprovodi Beogradska otvorena škola uz finansijsku podršku Evropske unije.

Od 2000. do danas, Evropska unija donirala je više od 3,6 milijardi evra Srbiji.
Sredstva su korišćena za podršku razvoja, kvaliteta života i reformi u sledećim sferama: civilna zaštita, zaštita od poplava i pomoć poplavljenim područjima, obrazovanje, povezanost, zaštita okoline, zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, kultura, vladavina prava, lokalni razvoj, poslovi i privredni rast, javna administracija, migracije, upravljanje javnim sredstvima, civilno društvo i mediji, socijalna inkluzija, omladina i sport. EU podrška je implementirana kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije. Evropska unija je donirala Srbiji više razvojnih sredstava nego svi drugi internacionalni donatori zajedno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *