Zelena ekonomija

„Zeleni” zaokret – nada za posrnule privrede

Još jednom, ekonomisti koriste reč „bez presedana” da bi opisali učinak pandemije koronavirusa COVID-19, a Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) izveštava da su ekonomije zemalja članica doživele pad za rekordnih deset odsto u drugom tromesečju 2020.
Govoreći o toj sumornoj statistici, glavni sekretar OECD-a Angel Gurría, istakao je u najnovijem web-sastanku Svetskog ekonomskog foruma „Great Reset” da bi znaci globalne krize mogli kratkotrajni.
„Nalazimo se usred krize, a uvek može biti i gore”, rekao je Gurría, dodajući kako će države možda morati da prošire politike fiskalnih podsticaja usmerene na sprečavanje privrednog kolapsa, kao i da će mnoge to moći da učine s velikim naporima. Suočene s tim scenarijem, na koji način bi kompanije mogle da se „resetuju” – ne samo da bi preživele krizu, već i da iskoriste priliku da iznova postanu lideri na tržištu deonica?
Izvršni direktor Bank of America Brian Moynihan rekao je da je zamah prema tome nezaustavljiv.
„Moramo biti odlučni u sprovođenju ove ideje”, rekao je. „Ako verujemo da su ciljevi održivog razvoja (UN-ovi ciljevi održivog razvoja) važni, što smo svi rekli i verujemo, i ako verujemo da je zajednica investitora vrlo skoncentirisana na kompanije koje ne samo da čine dobro svojim deoničarima već dobro i svojim deonicima – vreme je da utvrdimo obim njihovog uspeha, tako da firme koje napreduju mogu biti prepoznate i nagrađene.”
Šef njujorške berze Stacey Cunningham upozorila je na rizik od prevelikog opterećenja zahteva kompanija za objavljivanje podataka o njihovom napretku u području zaštite životne sredine, socijalne politike i upravljanja. Ali ona se tekođe složila da kompanije prihvataju mišljenje deoničara, kao što je pokazao i njihov odgovor na pandemiju.
„Kako se pandemija širila, videli smo trenutne akcije toliko kompanija iz različitih sektora da promene svoje poslovanje kako bi postale deo rešenja – to je mentalitet deoničara”, rekla je Stacey Cunningham.
Podsetimo da su ekonomski stručnjaci iz raznih svetskih organizacija i nezavisni analitičari isticali da će „zeleni zaokret” biti potencijalno rešenje˝za mnoge probleme izazvane pandemijom. Nedavno je to potvrdila i Evropska unija svojim zelenim planom. On u suštini nije ponudio očekivano velikodušno rešenje za sve zemlje, ali je svakako dobra smernica.
https://www.weforum.org
Photo by Science in HD on Unsplash

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *