Projekti

Ponovo zajedno Ekokamp 2021.

Ekološko društvo „Arkus” iz Bačke Topole je od 18. do 25. jula 2021. godine trideseti put organizovalo svoj naučno-obrazovni projekat pod nazivom „Eko-kamp 2021” na Bačkotopolskom jezeru kraj Bačke Topole. Time je ova organizacija nastavila svoju tradiciju intenzivnog rada u cilju očuvanja prirode i životne sredine, koja traje već tri decenije.
Kao i do sada, učesnici Eko-kampa bili su smešteni u šatorima Arkusa, a imali su na raspolaganju montažne sanitarne čvorove i tuš-kabine, montažnu kuhinju, kao i šatore pogodne za održavanje predavanja i drugih programa.
Projekat se sastojao iz dva dela. U okviru kampa je dvadesetpet mladih istraživača, studenata i diplomiranih stručnjaka obavljalo posmatranja, analize i monitoring u cilju ispitivanja flore i faune u okolini jezera, tj. nastavili su rad započet u prethodnim godinama. Inače, istraživanje veoma interesantne stepske flore i faune na tom području obavljamo već više godina u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode i Univerzitetom u Novom Sadu.
Rad u Kampu obuhvata i teoriju i praksu. Učesnici su svakog prepodneva imali aktivnosti na terenu, a posle podne su davali izveštaje o utiscima i slušali predavanja. „Arkus” svake godine u svoj Kamp poziva ugledne stručnjake-predavače, da bi obezbedio adekvatan nivo projekta, kao i pomoć mladima u radu. Naši redovni gosti su npr. Klara Sabadoš iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Tamaš Vinko, analitičar zaštite životne sredine, sa nama sarađuju i drugi stručnjaci, biolozi i ekolozi iz opštine, a saradnja se širi i na susednu Mađarsku, npr. sa prof dr Atila T. Sabo.
Paralelno sa aktivnostima Kampa ornitolozi su vršili prstenovanje ptica, što takođe spada u tradicionalne programe Kampa.
Pored mladih istraživača Eko-kamp je prvenstveno bio namenjen omladini uzrasta od 9 do 15 godina. Ugostili smo ukupno 65 učesnika iz Vojvodine (Novi Sad, Subotica, Senta, Palić, Mol, Rumenka, Zrenjanin, Novo Orahovo, Mali Iđoš, Trešnjevac, Stara Moravica itd.), kao i iz Mađarske. Rad se odvijao u sledećim, već uhodanim sekcijama: ornitologija, herpetologija, botanika, entomologija, arahnologija i mikrobiologija, a na čelu grupa su bili studenti i lokalni stručnjaci. Pre podne se odvijao rad na terenu, a posle podne sumiranje prikupljenih podataka i predavanja.
Pored istraživačkog i edukativnog, za učesnike Kampa bio je organizovan i zabavni program, u vidu letnjih društvenih igara, raznih takmičenja, odlaska na uređenu plažu na Bačkotopolskom jezeru, prikaza tradicionalnih narodnih instrumenata i njihove izrade od prirodnih materijala, prikaza tradicionalnog gađanja lukom i strelom.
Smatramo veoma bitnom činjenicu da je u ovom Kampu više od 65 mladih upoznalo prirodne vrednosti i aktuelne lokalne, ali i globalne ekološke probleme. Učesnici su, prvenstveno putem terenskih aktivnosti, stekli praktična saznanja, koja će im biti korisna i u školi u predmetima prirodnih nauka. Osim toga, na teorijskim predavanjima su se bavili mnogim problemima, za koje u našem obrazovnom sistemu nema ni vremena ni mogućnosti: kao na primer fitoremedizacija, mikrobiologija voda, lokalna fauna sova, lokalna herpetofauna, klimatske promene i visibabe kao bioindikatori, fotografija prirode, insekti i pauci u svakodnevnom životu, privredni efekti zaštite prirode, selektivna prerada otpada, ekotoksikologija itd. Dakle, naš zaključak je da je Eko-kamp zainteresovanima pružio kratkotrajno, ali jezgrovito obrazovanje.
Intenzivna medijska propaganda pre početka i za vreme trajanja projekta je značajno uticala na to da se stanovnici Bačke Topole, a i šire, upoznaju sa prirodnim vrednostima i aktuelnim ekološkim problemima svoje životne sredine.
Zahvaljujući našim gostima iz Mađarske razvija se međunarodna saradnja organizacija sličnih opredeljenja, a nije zanemarljiv ni turistički aspekt ovog projekta.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Bačka Topola-ekološka opština” koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Bačka Topola na konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2020. godini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *