Održivi razvoj i kako ga primeniti u praksi

Pod krilima beloglavog supa

Specijalni rezervat prirode „Uvac” nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, kao deo Starovlaško-raške visije. S površinom od 7.543 hektara porstire se na teritorijama opština Nova Varoš i Sjenica.
Glavni deo rezervata je kanjon koji su u krečnjačke stene usekle reke Uvac i pritoke. Prosečna visina litica je između 200 i 300 m, do maksimalna 350 m. Posebnu vrednost i atrakciju predstavljaju meandri Uvca. Zahvaljujući bogatoj geološkoj raznovrsnosti okolina obiluje brojnim kraškim oblicima, uvalama, vrtačama, okapinama, jamama i pećinama.
SRP „Uvac” dom je za oko 130 vrsta ptica, među kojima je najpoznatiji beloglavi sup (Gyps fulvus), jedna od dve preostale vrste lešinara koje se još uvek gnezde u Srbiji. Ovaj gorostas, s radponom krila od oko tri metra koristi termale kako bi se uz minimalan utrošak energije uzdizali na velike visine, odakle mogu da nadgledaju okolinu u potrazi za hranom. Budući da su lešinari, njihova uloga u ekosistemu je nemerljiva.
Ova vrsta je bila pred izumiranjem i sa populacijom od samo deset jedinki. Kako bi pomogli prehranu, 1994. godine nadležni su organizovali dovoženje životinjskih ostataka na lokaciju u parku. Zahvaljujući čuvarima Rezervata, populacija je počela polako da se oporavlja. Danas ih ima između 450 i 500 jedinki (oko 110 gnezdećih parova).
Kako se navodi na stranici Rezervata Uvac, u prethodnih nekoliko godina vratile su se još dve vrste orlova lešinara koje su nekada nastanjivale ovo područje. To su crni lešinar (Aegypius monachus) i bela kanja (Neophron percnopterus). Područje Uvca i okoline u prošlosti je naseljavao još jedan lešinar – orao bradan (Gypeatus barbatus).
Specijalni rezervat prirode jedno je od retkih gnezdilišta velikog ronca (Mergus merganser) na području Srbije, a stalni stanari su i orao belorepan, suri orao, orao mišar, orao zmijar, te brojne vrste jastrebova i sova, ali i drugih ptica.
Prisutne su mnogobrojne vrste sisara, od kojih su tu i retke vrste poput vuka i medveda, a ima i divljih svinja, licica, zečeva, jazavaca, kuna…
Zbog izuzetno čiste vode u Uvcu i pritoka u vidu planinskih reka, u rezervatu se mogu pronaći 24 vrste riba.
Kako se navodi na stranici Rezervata, od 219 registrovanih taksona flore, tri vrste su od međunarodnog značaja, a tri na Crvenoj listi flore.

Foto: WikiOpenSource

Upravljač
Rezervat Uvac d.o.o. ,
Nova Varoš
Telefon: 033/64-198,
E-mail: office@uvac.org.rs
WEB: www.uvac.org.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *