Održivi razvoj i kako ga primeniti u praksi

Šepurenje u ravnici

Na severu Banata, južno od reke Zlatice, na području opština Kikinda, Čoka i Novi Kneževac, okružen morem obradivog poljoprivrednog zemljišta smešten je Specijalni rezervat prirode „Pašnjaci velike droplje”. Ovaj jedinstven, izuzetno očuvan, tipičan panonski predeo koji čini mozaik stepa, vlažnih livada i slatina stanište je za veliki broj endemskih, retkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta. Kompleks tipičnih panonskih biljnih zajednica, sa specifičnom faunom insekata, vodozemaca, ptica i sisara povezanih međusobnim neraskidivim vezama, predstavlja uslov za opstanak zvezde ovog izuzetnog predela – velike droplje (Otis tarda).
Sa težinom od 8 do 16 kg i rasponom krila od 190 do 260 cm, kriptičnom riđe – mrkom obojenošću perja, koje obezbeđuje savršenu kamuflažu, velika droplja je jedna od najvećih i najlepših ptica naše ornitofaune.
Početkom 20. veka velika droplja je naseljavala znatno veća prostranstva. Pored Vojvodine, gnezdila se gotovo na celom području Republike Srbije. Smatra se da je početkom 20. veka na teritoriji Vojvodine živelo 1.000 jedinki velike droplje. Do početka Drugog svetkog rata velika droplja je bila zvanična lovna divljač. Uništavanjem prirodnih travnatih staništa, kao i direktnim lovnim pritiskom velika droplja je nestala sa prvobitnih staništa.
Intenziviranje poljoprivrede dovelo je do uništavanja i fragmentacije prirodnih travnatih staništa. Nepregledna travnata prostranstva pretvorena su u oranice na kojima dominiraju monokulture. Napuštanje prakse ekstenzivnog stočarstva koje je vekovima oblikovalo ovaj predeo, dovelo je do pojave parloga i gustiša obraslih korovskom vegetacijom. Pored gubitka prirodnih staništa koja su ključ za njen opstanak, prekomerna upotreba hemijskih sredstava dovela je do smanjenja jedinstvene faune Arthropoda, vodozemaca, gmizavaca i sitnih sisara koji predstavljaju hranidbenu bazu za veliku droplju. Pojavom gustiša i parloga u staništu, ova plašljiva i veoma oprezna ptica postala je još izloženija i ranjivija pritisku predatora.
Danas je velika droplja zaštićena kao nacionalna prirodna retkost, nalazi se na Svetskoj Crvenoj listi ugroženih vrsta i spada u Strogo zaštićene vrste u Republici Srbiji. Njeno poslednje stanište u našoj zemlji je Specijalni rezervat prirode „Pašnjaci velike droplje”.

Tekst: Kristina Veskov, Stručni saradnik SRP „Pašnjaci velike droplje”

Upravljač
Lovačko udruženje „Perjanica”
Mokrin
Telefon: 060/61-16-202
E-mail: lovcimokrina@mts.rs
WEB: –

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *