Najave događaja

Počinje nagradna akcija “Ptice moje hranilice – Ko to tamo kljuca?”

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizuje “Ptice moje hranilice”, nagradnu akciju u zimskom prebrojavanju ptica koje žive u čovekovoj neposrednoj blizini i srdačno vas poziva da se prijavite i osvojite nagradu, vrednu i za vas i za ptice. Kako nagoveštava slogan ovogodišnjeg prebrojavanja – “Ko to tamo kljuca?” – sve što je potrebno da uradite jeste da u periodu od 27. do 29. januara prepoznate i prebrojite ptice na vašem balkonu, u bašti ili obližnjem parku a zatim rezultate brojanja prosledite Društvu za zaštitu I proučavanje ptica Srbije.

Prethodnih godina “Ptice moje hranilice” smo organizovali kao takmičenje u zimskoj prihrani ptica, ali kako je ove godine zima veoma blaga i na hranilicama ima manje ptica nego ranije, odlučili smo da izmenimo koncept takmičenja. Pre svega želimo da motivišemo ljude da malo uspore, osvrnu se i otkriju prirodu koja nas okružuje, a za koju ni ne slutimo koliko je bogata i zanimljiva. Nije važno koliko ptica prepoznate i izbrojite, svaka ptica se računa i svako ima jednake šanse da osvoji nagradu” kaže Nataša Jančić, koordinatorka ove akcije.

Da biste učestvovali u nagradnoj akciji potrebno je da živite na teritoriji Republike Srbije. Poželjno je, ali nije i obavezno da imate hranilicu za ptice. Kada odaberete lokaciju, posmatrajte ptice samo sat vremena u periodu od 27. do 29. januara i pošaljite nam rezultate: koliko ste jedinki koje vrste ptica videli. Svi učesnici će imati priliku da osvoje nagradu, bez obzira na broj viđenih vrsta. Javno nagradno izvlačenje srećnog dobitnika ili dobitnice biće 8. februara, u 12č, na društvenim mrežama Društva za zaštitu i proučavanje ptica, a nagrada je drvena baštenska hranilica za ptice i džak suncokreta!

Ukoliko želite da učestvujete u ovom takmičenju, neophodno je da se prijavite najkasnije do 25. januara putem sledećeg formulara.

Nakon prijave, dobićete detaljne instrukcije za učešće i besplatan PDF vodič sa savetima kako da napravite i održavate hranilicu i kako da prepoznate ptice u vašem okruženju. Pored toga, za sigurniju i lakšu identifikaciju ptica možete koristiti aplikaciju “Ptice na dlanu” koju besplatno možete preuzeti na Android i iOS mobilnim uređajima. 

Sve dodatne informacije možete dobiti slanjem upita na imejl oko@pticesrbije.rs ili pozivom na broj telefona 011/400-25-61. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *