Ekologija

Zahuktava se Svetski ekonomski forum u Davosu 2023.

Ekonomska recesija prouzrokovana dugotrajnom pandemijom, a potom i ruskom invazijom na Ukrajinu glavna je tema Svetskog ekonomskog foruma (SEF) koji se održava od 16. do 20. januara  2023. u švajcarskom Davosu. Prošle godine na sastanku u Davosu u maju, dominirala je ruska invazija na Ukrajinu, a ova se održava u zimskom okruženju, u trenutku kada je globalna ekonomija pod ogromnim pritiskom visoke inflacije, energetske krize, poremećaja u snabdevanju vezanim za rat i ponovnog izbijanja pandemije korone u Kini.
Kao i proteklih godina, sastanku u Davosu prisustvovaće svetski lideri u politici i biznisu, poznate ličnosti i istaknuti društveni aktivisti. Lideri iz više od 50 zemalja okupiće se na petodnevnom sastanku na temu „Saradanja u rascepkanom svetu”. Među njima su nemački kancelar Olaf Šolc, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijer Španije Pedro Sančez.
„Ekonomske, ekološke, društvene i geopolitičke krize su se spojile i stvorile izuzetno nepredvidivu i neizvesnu budućnost”, rekao je novinarima Klaus Švab, osnivač SEF-a. „Godišnji sastanak u Davosu bi trebalo da pomogne da se odgovorni ne zaglibe u kriznim razmišljanjima.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *