Projekti

Pioniri zelene transformacije

Na sve veću potrebu za održivim, zdravijim i pristupačnijim objektima za stanovanje kompanija VELUX je odlučno dala svoj odgovor i priključila se transformaciji koji će omogućiti da život bude svetliji i sa puno više svežeg vazduha. Naša novinarka Majda Adlešić razgovarala je s Tamarom Milovanović,
Market direktorkom za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku i Tursku.

Poslednjih 80 godina VELUX Group je kompanija koja teži da svoje proizvode učini korisnim društvu. Građevinski sektor je odgovoran za 37% globalne emisije CO2 i svaki treći Evropljanin živi u prostoru sa lošom unutrašnjom klimom. Njihovi krovni prozori mogu stvoriti bolji i zdraviji unutrašnji prostor za generacije koje dolaze. Izrađeni su da traju i napravljeni su od sertifikovanog drveta. Poručuju da mnogo toga možemo sami da uradimo kako bismo svoj dom učinili energetski efikasnijim. To mogu biti neke veće investicije, kao što su poboljšanje izolacije i zamena prozora, tako i male promene u našim navikama koje mogu smanjiti potrošnju energije. S obzirom da se kod nas sve više govori i radi na poboljšanju energetske efikasnosti u građevinarstvu, razgovor sa Tamarom Milovanović, Market direktorkom za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku i Tursku, dolazi u pravo vreme.

Tamara Milovanović, Market direktorka za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku i Tursku
Foto: VELUX

Kojim principima u proizvodnji kompanija VELUX podržava ciljeve održivog razvoja?

– Održivost je glavni prioritet za VELUX Group: kompanija je posvećena tome da postane neutalna po emisijama ugljen-dioksida u sopstvenim procesima (područje 1 i 2) do 2030. godine, uz smanjenje emisija za 50% za ceo lanac snabdevanja (oblast 3). Jedna od naših važnih prekretnica je da do kraja 2023. godine koristimo samo obnovljivu električnu energiju za svoje proizvodne procese u svojim fabrikama u Mađarskoj, gde primenjujemo nove tehnologije za optimizaciju korišćenja sirovina, smanjujemo potrošnju energije postavljanjem sistema LED osvetljenja i skoro celokupnu količinu otpada koji nastaje u postrojenju (99%) recikliramo. U isto vreme, kompanija je pokrenula niz aktivnosti koje služe održivijoj budućnosti: primeri ovoga uključuju inicijative RenovActive i Living Places.
RenovActive koncept za pristupačno renoviranje niskoenergetskih do pasivnih zgrada je VELUX-ov odgovor na izazove koje postavlja alarmantno stanje starenja stambenog fonda u Evropi. RenovActive ima za cilj da inspiriše ljude kako mogu da renoviraju svoje domove na finansijski optimalan način i dobiju dom koji ispunjava parametre u tri ključne kategorije: kvalitet života, ekološki učinak i tekući troškovi. Tako dobijeni dom nije samo energetski efikasan, već svojim stanarima pruža maksimalan komfor i zdravo okruženje u zatvorenom prostoru.
Projektom Living Places Kopenhagen, VELUX grupa pokazuje svoju posvećenost pronalaženju održivih građevinskih rešenja i preuzima odgovornost za stvaranje ekološki svesnije budućnosti. Kuće izgrađene u skladu sa ovim konceptom imaju izuzetan CO2 otisak od 3,8 kg/CO2/m2/godišnje, što je tri puta manje od trenutnog zahteva danskog zakonodavstva od 12 kg CO2/m2/godišnje. Ove kuće se mogu graditi po ceni koja je u skladu sa tržišnom cenom za jednoporodične kuće ili kuće u nizu, čineći održivi život dostupnim za sve. Living Places Kopenhagen se zasniva na pet ključnih principa: domovi treba da budu zdravi, prilagodljivi, jednostavni, da ne zastarevaju, već imaju mogućnost da se lako prodaju u dužem nizu godina, te da su i skalabilni, odnosno da se mogu adaptirati. Ovi principi se mogu primeniti i na nove i na postojeće zgrade i zajednice, utirući put za održivu i inkluzivnu budućnost. Ove kuće se mogu graditi po ceni koja je u skladu sa tržišnom cenom ua induvidualne kuće ili kuće u nizu, čineći ne samo održiv, već i pristupačan život dostupnim za sve.

Nauka o klimi pokazuje da je neophodno ograničiti globalno zagrevanje na 1,5°C iznad predindustrijskog nivoa. Kako kompanija VELUX svojim proizvodima doprinosi borbi protiv klimatskih promena?

– U 2020. godini, VELUX group i WWF pokrenuli su ambiciozno partnerstvo fokusirano na rešenja zasnovana na prirodi za ublažavanje klimatskih uticaja kako bi preuzeli odgovornost za istorijske emisije ove kompanije. Dvadesetogodišnje partnerstvo će doneti upravljanje projektima pošumljavanja u tropskim predelima koje finansira VELUX group. Kada se završi, očekuje se da će se novoformiranim šumama smanjiti i ukloniti najmanje 4,5 miliona tona CO2 – što je ekvivalent celokupnog CO2 koji emituje VELUX Group (područje 1 i 2) od njenog osnivanja 1941. godine.
Kao deo cilja VELUX Group da uhvati istorijske emisije iz poslovanja, grupa finansira dva dodatna projekta očuvanja i obnove šuma u tropskim predelima. Zajedno sa prvim projektom u Ugandi, novi projekti u Vijetnamu i Madagaskaru značajno doprinose prikupljanju istorijskih emisija kompanije iz poslovanja.
S obzirom da ste veoma dugo prisutni u ovoj sferi, verujem da ste izgradili brojna partnerstva. Koliko su vam partnerstva važna? Koliko su ta partnerstva usmerena ka zaštiti životne sredine i borbi protiv klimatskih promena? Koji su ključni partneri kompanije VELUX Srbija d.o.o.?

Do kraja 2022. VELUX je razvio Net Zero obaveze novim partnerstvima sa Novelis, Hidro i BaiVa: cilj partnerstava je smanjenje povezanih emisija i dekarbonizacija sopstvenih operacija obnovljivom energijom u narednim godinama. Korišćenjem Hidro aluminijuma sa niskim sadržajem ugljenika, emisija ugljenika po kilogramu aluminijuma koji se koristi u proizvodnji VELUX prozora i roletni će biti značajno smanjena. Višegodišnji ugovor o partnerstvu između Novelisa i VELUX-a ima za cilj da do kraja 2024. dostigne emisiju ugljenika ispod 4,0 kg po kilogramu isporučenog valjanog aluminijuma, što je znatno ispod polovine prosečnog ugljeničnog otiska primarnog aluminijuma koji se koristi u Evropi. Partneri imaju za cilj dalje smanjenje ugljenika do 2030. Aluminijum će imati reciklirani sadržaj od oko 70%, što predstavlja povećanje od oko 30% u odnosu na ono što Novelis trenutno isporučuje VELUX-u. Recikliranje aluminijuma zahteva samo 5% energije i rezultira do 95% manje emisija ugljenika od proizvodnje primarnog aluminijuma.
Sporazum o partnerstvu između Hidro-a i VELUKS-a ima za cilj dostizanje nivoa ispod 2,0 kg emisije ugljenika po kilogramu aluminijuma do 2030. godine, što je manje od jedne petine evropskog proseka od 11,3 kg. Ovaj ambiciozni cilj obuhvata ceo lanac vrednosti aluminijuma i zasnovan je na proseku svih komponenti od ekstrudiranog aluminijuma koje Hidro isporučuje VELUX-u. Korišćenjem proizvoda sa niskim sadržajem ugljenika Hidro REDUKSA® i Hidro CIRCAL® smanjiće se emisija ugljenika po kilogramu aluminijuma koji se koristi u proizvodnji VELUX krovnih prozora, prozora za ravne krovove i dodatne opreme (škure i roletne). Pored ovih ugovora, VELUX Group naručuje BayWa r.e. da izgradi dva solarna parka za napajanje svojih evropskih operacija zelenom električnom energijom do 2024. godine.

Značajan akcenat u kvalitetu proizvoda je i na zdravlju ljudi. Recite nam nešto više o tome?

– Nezdrave zgrade ostavljaju ogromne ekološke otiske i koštaju čitavu zajednicu ne samo trošenjem energije, već povećanjem novca koji se troši na zdravstvenu zaštitu i smanjenjem produktivnosti. Renoviranje ovih zgrada kako bi bile energetski efikasnije i ekološki prihvatljivije ne samo da može poboljšati zdravlje i udobnost stanovnika, već i pomoći u smanjenju troškova energije i uticaja na životnu sredinu.
Zdrave i održive zgrade ne samo da pomažu u održavanju zdravlja stanovnika, već mogu doprineti i smanjenju emisije ugljen-dioksida, poboljšanju energetske efikasnosti, uštedi energije i zaštiti klime. Zgrade su odgovorne za skoro 40% evropske potražnje za energijom. U poslednjih 10 godina naša potrošnja energije je smanjena za 14%, što je u velikoj meri posledica poboljšanja energetske efikasnosti. Pravilna ventilacija i zdrava količina sunčeve svetlosti čine grejanje efikasnijim, a istovremeno poboljšavaju dobrobit stanara: svež vazduh i prirodna svetlost su ključni elementi mentalnog i fizičkog zdravlja. VELUX Healthy Home Barometer (Zdravi kućni barometer) 2022. godine otkrio je da je svaki treći Evropljanin izložen opasnosti od unutrašnje klime, kao što su hladnoća, buđ, buka ili mrak. Uz odgovarajuću izolaciju, pravi dizajn i proizvode kreirane imajući na umu održivost i zdravo okruženje, to je nešto što možemo da promenimo.

Koliko je Samit u Dubaiju COP 28 ispunio vaša kompanijska očekivanja i šta očekujete od Global foruma u martu 2024. gde je takođe najavljeno učešće kompanije VELUX?

– COP 28 ima ogroman značaj jer može da okupi mnoge relevantne zainteresovane strane na jednom mestu. Imali smo sjajne, visoko produktivne sastanke sa ljudima iz celog sveta koji će dovesti do konkretnih akcija. Mislimo da je cirkularnost ključna tema razgovora i angažovanja među zainteresovanim stranama u industriji koja utiče na ceo lanac snabdevanja (što uključuje ogromno pitanje: dekarbonizaciju materijala).
VELUX Group je određena svojim obećanjima: dva puta više za energetsku efikasnost i tri puta više za obnovljive izvore energije do 2030. godine – ovo je neophodno za jačanje naših ambicija. Još jedna važna prekretnica je pokretanje projekta Buildings Breakthrough: on pruža okvir za preduzeća, zemlje i civilno društvo da se udruže i ojačaju svoje akcije zajedničkim doprinosom u javnim i privatnim globalnim inicijativama, jer su javno-privatna partnerstva ključ uspeha : najbolji primer za to je naše prethodno pomenuto partnerstvo sa WWF-om, koji pruža upravljanje projektima pošumljavanja u tropskim predelima.

O KOMPANIJI Velux

Koliko su ekološke ali i digitalne inovacije doprinele pozicioniranju kompanije VELUX na svetskom tržištu ali i na tržištu u Srbiji?

– Sigurno je da novi trendovi u digitalu dosta utiču na naš redovan rad. Strategija treba da prati te trendove i mi kao kompanija moramo se brzo prilagoditi i reagovati na različite potrebe kupaca. Zbog toga smo, na primer, 2023. godine pokrenuli onlajn prodavnicu za naše roletne. Sada naši kupci mogu da kupuju naše proizvode kao da kupuju odeću, hranu ili bilo šta drugo, jer je u današnjem svetu sve onlajn.

Seriju razgovora u projektu „Zeleni puls Danske u Srbiji” finansijski je podržala Ambasada Kraljevine Danske u Beogradu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *