Ekologija

Peti godišnji „izveštaja iz senke“ Koalicije 27

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan prisustvovao je danas predstavljanju petog godišnjeg „izveštaja iz senke“ Koalicije 27 o napretku Srbije u pripremama za pregovore o članstvu u Evropskoj uniji, u delu koji se odnosi na Poglavlje 27 – životna sredina.

„U proteklih godinu dana u Srbiji je ostvaren napredak u oblasti zaštite životne sredine, u tehničkom i organizacionom smislu, i taj napredak je očigledan. Izvesno je, međutim, da postoje mnoga pitanja koja moramo rešavati, a u kojoj meri ćemo biti uspešni u tome, zavisiće od postizanja zajedničkog razumevanja i svesti o značaju unapređenja zaštite životne sredine u Srbiji. Doći ćemo do rešenja ukoliko ujedinimo napore i nastavimo da radimo u zajedničkom smeru“ rekao je ministar. On je posebno ukazao na značaj finansijske podrške i stabilnog okvira finansiranja kao preduslova uspešnog otvaranja Poglavlja 27.

„ Ukoliko pregovore za otvaranje Poglavlja 27 ne uradimo kako treba, snosićemo velike troškove koji se ne izražavaju u novcu, nego u ljudskom životu. Nisam siguran da nam u procesu dostizanja evropskih standarda u zaštiti životne sredine nedostaju znanja i naučni i stručni kapaciteti, ali sigurno nedostaju finansijska podrška i neophodna izgrađenost administrativnih kapaciteta“, istakao je ministar. „Važno je da smo uspostavili Zeleni fond i da on funkcioniše, ali to nije dovoljno. Namensko trošenje sredstava od „zelenih“ taksi i naknada, više para u ekologiji, to je ključ za postizanje neophodnih ciljeva i standarda u zaštiti životne sredine Srbije“, istakao je ministar.

Na skupu koji je okupio predstavnike nevladinih organizacija, državne uprave, stručne javnosti i medija, ukazano je na glavne kritičke osvrte u Izveštaju o napretku Srbije u oblasti ekologije, koji se odnose na neadekvatnost finansijskog okvira, odnosno na nedovoljna ulaganja, izgrađenost administrativnih kapaciteta i međusektorsku povezanost, kao izraz nedovoljne podrške rešavanju ovih društvenih pitanja.

Ministar Trivan je ovom prilikom pozvao nevladine organizacije, stručnu i naučnu javnost, da učestvuju u javnoj raspravi o temama iz svih oblasti ekologije, i istakao da je Ministarstvo otvoreno za svaku vrstu predloga i inicijativa, a u zajedničkom interesu postizanja kvalitetnijeg i zdravijeg života građana Srbije.

Izveštaj „Poglavlje 27 u Srbiji: Izveštaj o (ne)napretku“ izradila je Koalicija 27 koja okuplja 11 nevladinih organizacija, radi kritičkog osvrta na postignuto u oblastima iz Poglavlja 27, i davanja preporuka za unapređenje stanja u zaštiti životne sredine u Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *