Ekologija

Pčelari dobijaju digitalnu mapu, voćari znanje o upotrebi hemije

Udruženje Bio pčelinja klinika iz Bačkog Novog Sela realizovaće u ovoj godini projekat u okviru kojeg će biti izrađena digitalna mapa pčelinjaka i pčelinje ispaše, jedina u ovom delu Evrope.

Projekat “Poboljšanje stanja pčelara u opštini Bač”, koji je podržala Trag fondacija, podrazumeva i edukaciju poljoprivrednih proizvođača o principima organske proizvodnje, saopštila je Bio pčelinja klinika. Te aktivnosti biće od izuzetnog značaja s obzirom na prekomernu upotrebu raznih hemijskih preparata u primarnoj biljnoj proizvodnji, posebno u proizvodnji jagodičastog voća. Očekuje se da će ovi problemi, s kojima se suočavaju pčelari ali i organski proizvođači, biti u priličnoj meri umanjeni nakon realizacije projekta.

Projekat će se realizovati devet meseci i za to vreme biće povećani kapaciteti za zdraviju poljoprivrednu proizvodnju u opštini Bač, ali i šire. Edukacijom o primeni organskih principa proizvodnje uz istovremeno očuvanje pčela, omogućiće se mnogi benefiti. Dobiće se zdravstveno bezbednije voće, a sačuvaće se najkorisnija bića – pčele.

Izuzetan doprinos unapređenju pčelarske proizvodnje u ovom delu Vojvodine ali i u celom regionu daće digitalna mapa pčelinjaka i pčelinje ispaše, kao i edukacije o tome kako se ta mapa koristi i zašto je neophodna. Omogućiće evidenciju o tačnom broju pčelinjaka, broju košnica, evidenciju o kretanju pčelinjaka unutar opštine bačkih pčelara kao i pčelara koji periodično dolaze na teritoriju opštine Bač na određenu pašu ili čak na ovoj teritoriji imaju i svoje zimovnike, a sve se to može primeniti i na druga područja.

Osim toga, mapa će sadržati evidenciju o šumama (oko 5.000 hektara na teritoriji opštine), znaće se da li je drveće-rastinje u tim šumama medonosno, a ova digitalna platforma daće i položaj prilaznih, atarskih puteva. Takođe, pružiće informacije gde je šta posejano od jednogodišnjih useva a može biti medonosno (npr. uljana repica, suncokret..), ili upozoravajuće zbog moguće hemijske zaštite koja bi mogla nepovoljno uticati na pčele.

U okviru projekta “Poboljšanje stanja pčelara u opštini Bač” biće održane radionice za pčelare i voćare, te učenike Poljoprivredne škole u ovom mestu.

U opštni Bač je 60 proizvođača jagoda koji uzgajaju ovo voće na oko 100 hektara. Voćari u svrhu zaštite svojih zasada koriste sredstva koja dovode do značajnog trovanja pčela, što svake godine pčelari mogu primetiti u vreme cvetanja i plodonošenja jagoda po broju mrtvih pčela na poletaljakama i ispred košnica kao i smanjenim fondom pčela. Povezaće se dve interesne grupe (proizvođače i pčelare) i uspostaviti dijalog kao i otvoriti prostor za razumevanje za dobrobit proizvođača i svih građana.

Izvor: agrosmart.net
Foto: pixabay/PollyDot

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *