Ekologija

Francuska agencija za razvoj (AFD) odobrila 50 miliona evra za podršku Srbiji u sprovođenju klimatskih obaveza

Francuska agencija za razvoj (AFD) je na zasedanju Odbora za strane države u sredu 7. aprila odobrila prvu fazu zajma za javni sektor za podršku Srbiji u njenoj reformi u oblasti klimatskih promena. U okviru ovog programa koji, u početnoj dvogodišnjoj fazi, obuhvata zajam od 50 miliona evra i subvenciju od 500.000 evra, Vlada Srbije može da računa na finansijsku i tehničku podršku AFD-a u procesu tranzicije ka smanjenju emisije ugljen-dioksida i postizanju zelenog rasta.

Na ovaj način AFD podržava mapu puta definisanu Zakonom o klimatskim promenama koji je usvojen 18. marta u Skupštini Republike Srbije. Uspostavljanjem okvira za usvajanje mera u cilju smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte i jačanja otpornosti različitih sektora srpske privrede na klimatske promene, ovaj zakon donosi i pravni osnov za realizovanje klimatskih obaveza zemlje u skladu sa Pariskim sporazumom.

« Kroz ovaj program, koji je rezultat zajedničke inicijative razvijene u saradnji sa Svetskom bankom, AFD pokazuje svoju posvećenost pružanju podrške Srbiji u sprovođenju mape puta klimatske politike i kreiranje institucionalnog okruženja za razvoj zelenih i klimatski otpornih infrastruktura na nacionalnom i lokalnom nivou kroz konkretne i značajne usluge za stanovništvo », izjavio je Dominik Otberg, direktor regionalne kancelarije AFD-a za Zapadni Balkan.

 

« Ovaj program je takođe u skladu sa obavezama koje je Francuska preuzela da podrži reforme Srbije u cilju njenog pristupanja Evropskoj uniji. Usvajanje zakona o klimatskim promenama je značajan napredak za konkretizovanje mape puta, koju ponosno podržavamo ».

« U okviru ove inicijative, AFD će nastaviti da sarađuje sa vlastima na mobilizaciji dodatne finansijske i ekspertske podrške radi podsticanja pozitivne dinamike reformi u svim sektorima obuhvaćenim Zelenim dogovorom EU (Green Deal) i Zelenom agendom za Zapadni Balkan  ».

Više o AFD u Srbiji i na Zapadnom Balkanu

Francuska agencija za razvoj (AFD) je javna finansijska institucija koja sprovodi zvaničnu politiku razvojne pomoći francuske vlade. Prisutna na Zapadnom Balkanu od 2019. godine, preko svoje regionalne kancelarije čije je sedište u Beogradu, AFD je dobila mandat da podrži zemlje u regionu u ispunjavanju standarda EU i primeni Pariskog sporazuma o klimatskim promenama. Počevši od 2019. godine, AFD je odobrila više od 300 miliona evra u različitim zemljama Zapadnog Balkana, u većini slučajeva u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama.

Na taj način, AFD može da mobiliše širok spektar finansijskih  rešenja kao odgovor na potrebe svojih klijenata i partnera kao što su: zajmovi javne politike za podršku programima reformi koji su povezani sa procesom pristupanja EU, investicioni zajmovi za finansiranje infrastrukture pogodne za zeleniji i održivi rast, zajmovi za ublažavanje rizika od prirodnih nepogoda; kreditne linije i garancije kroz bankarski sektor u cilju podrške malim i srednjim preduzećima, finansiranje privatnog sektora putem svog ogranka PROPARCO; rešenja tehničke pomoći kroz finansiranje studija izvodljivosti, partnersku saradnju i ekspertizu. AFD je takođe član Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) i akreditovana je od strane Evropske komisije za upravljanje fondovima i projektima u okviru Instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *