Ekologija

Ovo je zemlja za nas

U Galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) u Beogradu svečano je otvorena izložba karikatura i kratkog stripa “Ovo je Zemlja za nas – pokreni se za životnu sredinu!”. Nacionalni konkurs, koji su raspisali Delegacija Evropske unije u Srbiji i EU projekat “Jačanje vidljivosti i komunikacionih aktivnosti o IPA programima”, trajao je od 15. maja do 10. juna 2019. godine. Konkurs je organizovan u okviru kampanje zaštite životne sredine “Pogledaj oko sebe” čiji je cilj podizanje svesti o značaju zaštite sredine.
Na konkurs je pristiglo 125 radova, od kojih je 36 ušlo u finale i čiji radovi se, uz tri najbolja, nalaze na izložbi.
Žiri koji su činili eminentni karikaturisti Predrag Koraksić Corax i Jugoslav Vlahović, programski menadžer Delegacije EU u Srbiji Maja Vučković Krčmar i ključni komunikacioni ekspert projekta „Jačanje vidljivosti i komunikacionih aktivnosti IPA programa“ Nataša Beširević, odlučivao je o pobednicima.
Prvu nagradu osvojio je Pál Léphaft, za karikaturu “Noe2019”, drugu nagradu dobio je Radoslav Jakovljević za karikaturu “Selfi”, dok je dobitnik treće nagrade Zoran Marković za rad nazvan “Skockali smo je”.
„Vi ste sublimirali u umetnost sve poruke koje smo želeli da prenesemo tokom kampanje: da je potrebno ponovo da promislimo o našem ponašanju prema okolini, da pogledmo oko sebe i vidimo gde smo i šta možemo da uradimo za bolju životnu sredinu, za čistiji vazduh, čistiju zemlju i vodu“, poruciio je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici u poruci koju je pročitala predstavnica Delegacije Maja Vučković Krčmar. On je čestitsio svim učesnicima, a posebno je izdvojio najmlađu učesnicu, Petru Budišin koja ima samo 6 godina.
Karikaturista i član žirija Jugoslav Vlahović ocenio je da su konkursi šansa da neki mladi, pa i nepoznati autori, skrenu pažnju na sebe, kao i da im ovo bude stimulacija za dalji rad i podsetio da je Evropska unija 2013. i 2014. podržala slične manifestacije, odnosno konkurse karikture. Vlahovićje takođe naglasio da ga raduje što su prilikom posete predsednika Emanuela Makrona, Francuska i Srbija potpisale ugovor o saradnji na planu stripa.
Istaknuti karikaturista i takođe član žirija Predrag Koraksić Corax rekao je da ga je uvek interesovalo da li će se pojaviti neki talenat koji će uspeti da dostigne ono što su on, Dušan Petričić i Jugoslav Vlahović već uradili.
Izložba u Galeriji ULUS-a trajaće do 24. jula 2019. godine, a više o kampanji zaštite životne sredine možete videti na: www.pogledajokosebe.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *