Ekologija

Otvoren prvi ekološki Maksi supermarket

Najveći trgovinski lanac u zemlji, kompanija Delez Srbija, otvorila je prvu ekološku prodavnicu – Maksi supermarket na Novom Beogradu. Ekološki sistem komercijalnog hlađenja, primenjen u ovoj prodavnici, kompanija je realizovala zajedno sa partnerima, a podrška za ovaj inovativan pristup dobijena je i od strane Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Otvaranju prvog ekološkog Maksi supermarketa u Srbiji prisustvovali su Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine i Kventin Roje, generalni direktor kompanije Delez Srbija.

„Ovo je pionirski poduhvat, veliki korak koji je kompanija Delez napravila. Ako smo svesni podatka da samo u njihovim prodavnicama trošimo 65 odsto kesa manje nego ranije, to je ozbiljan rezultat, ali važniji rezultat je koliko smo svesni da je životna sredina važna i koliko država zajedno sa kompanijama ima ogromnu odgovornost da stvori uslove da bi se životna sredina sačuvala. Nije samo do građana da brinu o životnoj sredini, već i na nama, posebno na državi i kompanijama. Ovo je pionirski korak napred u pogledu uređaja za rashlađivanje, prvi primer ovakve vrste na Balkanu i drago mi je što je ovo još jedna stvar u životnoj sredini po kojoj smo prvi u regionu. Zahvalio bih se kompaniji na inovativnosti, hrabrosti i spremnosti da investira i više nego što mora i na zaštiti životne sredine zbog svih nas, naše dece. Pozivam ih da nastave ovim putem, podigli su lestvicu veoma visoko, a mi ćemo se truditi da i njima i drugim kompanijama zaista pomognemo na tom putu“, rekao je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan na otvaranju prvog ekološkog Maksi supermarketa u Srbiji.

Briga o životnoj sredini za kompaniju Delez Srbija veoma je važna, pokrenute su brojne inicijative i realizovane aktivnosti usmerene ka tome da se poveća ekološka svest svih građana.

„Kao lider na tržištu, važno je da pokrećemo inicijative koje nam omogućavaju da zajedno sa građanima stvaramo čistiju sredinu u kojoj svi živimo. Prvi smo uveli sistem naplate kesa, zahvaljujući kojem smo smanjili njihovo korišćenje za više od 65 odsto i počeli da uspešno menjamo navike sugrađana. Zajedno sa potrošačima samo u prošloj godini reciklirali smo više od deset hiljada tona otpada. Odgovornost kompanije ogleda se i u tome da strateški uvodimo promene koje pozitivno utiču na sve nas. Planiramo da do kraja godine otvorimo još prodavnica, uz poštovanje najstrožih ekoloških standarda“, kaže Kventin Roje, generalni direktor kompanije Delez Srbija.

Prodavnica na Novom Beogradu je, pored novog ekološkog uređaja, opremljena modernom, funkcionalnom i ekonomičnom opremom po najvišim ekološkim standardima za čuvanje i izlaganje robe.

“Razmatrajući rad rashladnih uređaja, može se govoriti o njihovom direktnom i indirektnom uticaju na životnu sredinu i čoveka. Novi uređaj koji je instaliran koristi CO2 kao rashladni medijum, a za samu sredinu u kojoj živimo veoma je važno da se primenjuju prirodni rashladni medijumi, kao što je ugljen-dioksid, pri tome ne umanjujući značaj indirektnog uticaja na životnu sredinu”, kaže dr Uroš Milovanović, docent na Mašinskom fakultetu.

Kompaniji Delez Srbija su u razvoju ovog ekološkog rešenja pomogle kompanije Danfoss, Frigomax i de Rigo Refrigeration. U ovoj godini, kompanija Delez Srbija dobila je i priznanje od Ministarstva zaštite životne sredine kao kompanija koja se istakla svojim radom i zalaganjem u domenu zaštite životne sredine što je još jedna potvrda odgovornog poslovanja i brige o društvu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *