Ekologija

Otvoren drugi panel Konferencije „Lideri transformacije društva“

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan otvorio je danas drugi panel Konferencije „Lideri transformacije društva“, posvećen liderstvu u cirkularnoj ekonomiji i upravljanju resursima. Poručio je brojnim učesnicima da zelena, odnosno cirkularna ekonomija podrazumeva promene koje moraju da se dese, ukoliko želimo da očuvamo Planetu i obezbedimo opstanak živog sveta na njoj.
Cirkularna ekonomija je izuzetno značajna, zbog čega je Ministarstvo, kao zagovornik koncepta čistije proizvodnje i strateški opredeljeno vrednostima cirkularne ekonomije, kao posebnu radnu jedinicu osnovalo Grupu za zelenu ekonomiju, rekao je Trivan. On je ukazao da je ona dobra osnova, ne samo za unapređenje zaštite životne sredine, već i za profitabilnost u poslovanju, stvaranje novih mogućnosti investiranja, i otvaranje novih radnih mesta. Privreda, koja je najveći zagađivač, ali koja ujedno i najviše ulaže u životnu sredinu, izuzetno je značajan partner u procesu usmeravanja privrede u pravcu održivog razvoja i zelene ekonomije: „Pokušavamo da promenimo način razmišljanja, pri čemu smo svesni da ništa nije počelo od nas. Mi tek spremamo da se bavimo cirkularnom ekonomijom, a privredne komore su nam jako važne u čitavom procesu“, naglasio je ministar.
„Kada je cirkularna ekonomija u pitanju, moramo čitavu privredu da dovedemo do svesti da znaju da će morati da prilagođavaju tehnologije novim pravilima koja važe u svetu, da ćemo morati da idemo na sertifikaciju tih tehnologija, i da će jedino tako moći ubuduće da se opstane na tržištu“, rekao je ministar. Privreda, civilno društvo, mediji, država, građani… predstavljaju segmente cirkularne ekonomije, povezani u krug koji ovaj poslovni model zatvara, objasnio je. „Svi smo mi cirkularna ekonomija, to je način da privreda bude jača. Zato hoćemo da pomognemo svima da se menjaju, zato moraju svi brzo da se menjaju“, istakao je Trivan. Posebno značajno pitanje je investiranje u bolje, zravije čistije tehnologije u lokalnim samoupravama, zbog čega će Ministarstvo i u narednoj godini nastaviti da pomaže opštinama u izradi projektno-tehničke dokumentacije kao preduslova za obezbeđenje sredstava i realizaciju projekata zaštite životne sredine za lokalne zajednice, ujedno sprečavajući ulazak prljavih tehnologija u našu zemlju.
Cirkularna ekonomija je izuzetno važna, i predstavlja sredstvo za postizanje zdravije, čistije životne sredine, uz neophodnu saradnju svih delova društva, zaključio je ministar, i pozvao na zajedničku akciju u pravcu razvoja zelene ekonomije i zaštite životne sredine.
Konferenciju „Lideri transformacije društva“ organizovala je Adriamedia grupa, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine, Ministarstvom poljoprivrede, Ministarstvom za evropske integracije, Ministarstvom bez portfelja za regionalni razvoj, kao i Privrednom komorom Srbije, i drugim partnerima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *