Ekologija

Otvoren 12. Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama

U Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine otvoren je 12. Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama pod nazivom: “Čista energija za pametnu budućnost”.
– Forum treba da ponudi odgovor kako da Srbija, jačanjem svoje energetske bezbednosti, istovremeno pruži doprinos jedinstvenom evropskom korpusu u ovoj oblasti i zakorači u pametnu energetsku budućnost, istakao je predsedavajući foruma dr Tihomir Simić naglašavajući da ni jedna zemlja, kada je o budućnosti reč, ne sme da ostane izolovano energetsko ostrvo već da stvara osnov za međusobno povezivanje i održivi razvoj.
Pre početka rada sesija dodeljena su godišnja priznanja “Top energy” za najuspešnije realizovane projekte iz oblasti energetike. Dobitnici su su kompanija “Elisio” iz Belgije za projekat vetroparkova “Wind farm Alibunar”, “Eko toplana” iz Banja Luke, INP “Automatika” iz Beograda i ” Petrol” iz Ljubljane.
Drugog radnog dana, Forum je nastavljen u prostorijama Privredne komore Vojvodine u Master centru Novosadskog sajma.
Zajednička vizija organizatora je da ovogodišnji dvodnevni rad Foruma, kredibilitetom prezentovanih koncepata, tehnoloških rešenja i naučnih radova, podstakne kreativnije i konkretnije korišćenje raspoloživih potencijala u čistoj energiji na ovim prostorima, dodatno pokrene saradnju i razvoj energetike u zemljama regiona, kao i usmeravanje naše budućnosti ka visokim ciljevima EU energetske mape puta 2050.
Organizatori ovog događaja su Institut za evropske poslove (INEA), Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu i BK Tesla, uz pokroviteljstvo Skupštine AP Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.
Otvaranju 12. Međunarodnog foruma o čistim energetskim tehnologijama pod nazivom: “Čista energija za pametnu budućnost”, prisustvovali su i Nikola Banjac, generalni sekretar Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, kao i Nenad Grbić, pokrajinski sekretar za za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.
Milisav Pajević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *