Projekti

Otvarajuća konferencija projekta prekogranične saradnje OASIS

U Novom Sadu danas je održana konferencija kojom je otvoren projekat OASIS, odobren za finansiranje u okviru Interreg – IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija 2014 -2020. i trenutno je u fazi potpisivanja ugovora. Za njegovu realizaciju, iz Evropske unije je planiran budzet od 499,81 hiljada evra.

Projekat OASIS za cilj ima razvoj zdravstvenog, omladinskog i sportskog turizma na području pograničnih opština Kanjiža (Srbija) i Kištelek (Mađarska). Na području Kanjiže to su revitalizacija postojećih sportskih objekata, izgradnja višenamenskog sportskog terena, kao i organizacija letnjeg kampa za učenike 16 srednjih škola u Vojvodini. U mađarskoj opštini Kištelek to je izgradnja centra za savetovanje o zdravlju sa medicinskim tretmanima.

Pozdravljajući učesnike konferencije u ime vodećeg partnera na projektu, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš je rekao da je projekat značajan jer doprinosi jačanju veza među ljudima u Srbiji i Mađarskoj, naročito u pograničnom području, promoviše kulturu i turizam u Dunavskom regionu , te razvija turizam i privredu.

Obraćanje potpredsednika Pokrajinske vlade i pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalja Njilaša

„Pored turističke komponente, ovaj projekat stavlja u fokus mlade ljude kao jedan od naših najvažnijih resursa i angažuje ih u sportskim i edukativnim aktivnostima koje kumulativno doprinose boljim efektima projekta“, naglasio je potpredsednik Njilaš.

On je dodao da će, na ovaj način, u narednoj godini aktivnosti Pokrajinskog sekretarijata usmerene na organizaciju kampa s ciljem unapređivanja međuetničke tolerancije među mladima, biti finansirane iz IPA fondova, što je odlična priprema za buduće korišćenje strukturnih fondova EU.

Direktorka Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine Vidosava Enderić izrazila je zadovoljstvo što se sve veći broj institucija u Vojvodini uključuje u projekte koji se finansiraju iz sredstava EU, potkrepivši to podacima da je OASIS 13. projekat te vrste koji se implementira, kao i da se za 13 projekata apliciralo u ovoj godini.

Pored vodećeg partnera na projektu – Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, u njegovoj realizaciji učestvuju Opština Kanjiža i Fond „Evropski poslovi“ APV, kao i partner iz Mađarske – Opština Kištelek (Županija Čongrad).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *