Ekologija

Ornitolozi otkrili novu vrstu ptice za Srbiju

Nova vrsta ptice za faunu Srbije pronađena je u nedelju, 25. januara, na Dunavu kod Banoštora, u blizini parka prirode Begečka jama. Istraživači Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije su tokom zimskog popisa ptica vodenih staništa sa broda „Dijana” u vlasništvu JP „Vojvodinašume” pronašli i snimili jednog žutokljunog morskog gnjurca (Gavia adamsii).
U poslednjih 200 godina, koliko se prate divlje ptice na području Srbije, pouzdano su zabeležene i dokumentovane 362 vrste, pokazuju podaci Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
„Broj istraživača i ljubitelja ptica kod nas poslednjih godina vidno se povećava, te stoga dolaze i rezultati. Iako su naše ptice relativno dobro istražene pronađeno je 10 novih vrsta ptica za područje Srbije u poslednjih pet godina – no to nije lak zadatak. Želja svakog posmatrača ptica je da pronađe nešto nesvakidašnje i novo, ali je potrebno mnogo sreće i provedenog vremena u prirodi da se to dogodi i zabeleži“, kaže Marko Šćiban, rukovodilac zimskog popisa ptica vodenih staništa.
Žutokljuni morski gnjurci gnezde se u dalekim tundrama severne Azije i Severne Amerike. Celokupna svetska populacija broji između 11.000 – 21.000 odraslih jedinki, što ovu vrstu svrstava u malobrojne i retke. U zimskom periodu zadržavaju se u priobalju severnih mora, a izuzetno retko pojavljuju se na kopnenim vodama u Evropi. Ovaj retki gost sa severa je i ugrožena vrsta čija populacija značajno opada zbog nelegalnog lova i krivolova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *