Najave događaja

Okrugli sto o invazivnim biljnim vrstama

Okrugli sto o invazivnim biljnim vrstama „Zaštita prirode od invazivnih biljnih vrsta (Nature Protection from Invasive Plant Species)”, u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, biće održan 15. januara u Skupštini AP Vojvodine (sala 1, Bulevar Mihajla Pupina 16, Novi Sad).
Manifestacija se održava u okviru projekta „Zaštita prirode od invazivnih biljnih vrsta“, koji se realizuje u okviru drugog poziva Intereg – IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.
Okrugli sto je namenjen svim relevantnim subjetima koji se bave problemom invazivnih vrsta u zaštićenim područjima, ekološkim pritiscima i mogućnostima za rešavanje problema u cilju sprečavanju širenja invazivnih vrsta, a u cilju obezbeđenja boljeg ekološkog statusa zaštićenih područja i boljih uslova za život stanovništva i ekonomiju.
Učesnici okruglog stola biće predstavnici pokrajinskih organa, lokalnih samouprava sa teritorije AP Vojvodine, upravljači zaštićenih područja, predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, naučnih i stručnih institucija koje se bave ovom problematikom i druge zainteresovane strane.
Vodeći partner na projektu je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, a partner iz Mađarske je Univerzitet John von Neumann (Neumann Janos Egietem). Projekat je počeo sa realizacijom 31 Januara 2018 i trajaće 20 meseci do 29. septembra 2019 godine. Ukupni budžet projekta: 284.491,00 EUR, a doprinos EU (IPA) fonda iznosi 85 % ili maksimalno 241,817.34 EUR.
Glavni cilj projekta je smanjenje rizika po životnu sredinu i sprečavanje negativnih efekata klimatskih promena u zaštićenim područjima u graničnom regionu Mađarske-Srbija sprovođenjem zajedničkih akcija u praćenju i mapiranju invazivnih biljnih vrsta i suzbijanju ambrozije. Projektne aktivnosti treba da doprinesu sprečavanju širenja invazivnih vrsta, obezbeđenju boljeg ekološkog statusa zaštićenih područja i boljih uslova za život stanovništva i ekonomiju. Projektna područja obuhvatiće četiri zaštićena područja u pograničnom pegionu: Specijalne rezervate prirode; Selevenjske pustare i Ludaško jezero, Predeo izuzetnih odlika Subotička peščara, i park prirode Palić na teritoriji grada Subotice i opštine Kanjiža u Srbiji i Nacionalni park Kiškunšag kod Kečkemeta u Mađarskoj.
Očekivani rezultati projekta su: Uspostavljen sistem monitoringa kao osnova analize distribucije invazivnih biljnih vrsta, utvrđivanje banake semena invazivnih vrsta u zemljištu u projektnom području, praćenja koncentracije polena invazivnih biljnih vrsta i njegove interakcije sa zagađenjem vazduha u graničnom regionu; suzbijena ambrozija različitim vrstama tretmana u projektnim oblastima u pograničnom regionu na ukupno 270 ha; Podignuta svest relevantnih aktera i institucija u vezi sa invazivnim biljnim vrstama; Uspostavljanje EKO mreže znanja i iskustava.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *