Ekologija

Okončan 27. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade

Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci zatvorio je svoje 27. poglavlje. Festival je završen dodelom nagrada „Dobro drvo“, a nakon ceremonije svečanog zatvaranja, u čast nagrađenih odigrana je predstava „Ja sam Akiko“, nastala po motivima istoimenog romana Stefana Tićmija, u režiji Milje Mazarak sa Sofijom Mijatović u glavnoj ulozi, a u koprodukciji FEP-a i Kulturnog centra Pančeva.
Nagradu „Dobro drvo“ dodelili su publika, dečiji žiri i stručni žiri. Nagrada za najbolju predstavu u celini po odluci stručnog žirija pripala je predstavi „Luda šuma“ Kuskus instituta iz Ljubljane (Slovenija). „Sadejstvo i celovitost svih elemenata predstave (muzika, scenografija, izrada i animacija lutaka, kostim, izvedbeno izvođački izraz, svetlo) integrisani su u jedinstveni, arificijelni i autentični svet prirode koja pleni neobično nežnim ali bujnim spektrom lirskog i maštovitog izraza“, navodi se u obrazloženju stručnog žirija.
Po oceni stručnog žirija, koji je radio u sastavu Igor Greksa, glumac, Snežana Trišić, rediteljka i Milivoje Mlađenović, teatrolog i predsednik žirija, na 27. FEP-u izdvojila se još jedna predstava, pa je tako specijalna nagrada za savremen, inovativan, istraživački i angažovan pristup pozorištu za decu i mlade dodeljena predstavi „Lagarije – čas o surogatu“ Dramskog studija Prazan prostor i Kotorskog festivala pozorišta za djecu (Crna Gora).
Publika je najvišu ocenu dala predstavi „Tu sam ispod polovine kapi“ Stanice servis za savremeni ples iz Beograda, dok je dečiji žiri, za predstavu najbližu decu jednoglasno proglasio „Ludu šumu“. Kako Maša, Kolja, Lara, Dunja, Marija, Vasilije i Luka navode u obrazloženju, ta predstava se istakla svim svojim elementima. „Na prvom mestu muzika i četiri glumca od kojih svi znaju da sviraju mnogo instrumenata. Takođe, svi ti instrumenti napravljeni su od prirodnih materijala, ali ne samo oni, već i scenografija i lutke. Kostimi i scenografija, kao i svi efekti potpuno su se utopili u svet šume i to nam se veoma dopalo, jer smo imali osećaj da smo stvarno u šumi. Osim svega toga, mnogo smo se zabavili“, obrazlažu žirići.
Pod sloganom „Poglavlje 27“, 27. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade održan je od 19. do 22. avgusta na nekoliko lokacija u Bačkoj Palanci. Tokom četiri dana Festivala u takmičarskom programu odigrano je šest predstava iz Rusije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, po izboru selektorke dramatruškinje i dramske spisateljice Tijane Grumić. Publika je uživala u dve predstave u revijalnom programu, kao i u jednoj u okviru programa za mlade. Osim u predstavama više stotina dece i mladih je učestvovalo u celodnevnim kreativnim radionicama, a u subotu je održano i muzičko veče na gradskoj plaži. Ove godine uvedena je i novina u program – Okruglasti stolovi – razgovori o pozorištu za decu i mlade, u okviru kojih je diskutovano o ekološkom pozorištu, angažovanom teatru, novim formama, savremenim interpretacijama mitova i bajki, a predstavljena je i regionalna platforma Od malih nog(u).
Prethodna četiri dana punih sala Gradskog bioskopa i Slovačkog doma, popunjena mesta na radionicama danima pre festivala, osmesi dece i roditelja, ponosno nošenje punih kesa reciklažnog otpada u zamenu za karte za predstave, još jednom su pokazala da je kraj avgusta omiljeno doba godine naših malih i velikih sugrađana, jer je baš tada FEP! FEP je zatvorio svoje „Poglavlje 27“, i već je spreman za otvaranje novih, za nove borbe, nove izazove, jer smo još jednom potvrdili da Bačka Palanka ište pozorište. Živelo pozorište, živelo detinjstvo, živela sloboda, živela priroda i mi u svemu tome!
27. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Opštine Bačka Palanka, uz podršku kompanija Real Knitting i Playrix RS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *