Ekologija

Trail Cleaner na Srebrnom jezero – akcija čišćenja u vidu sportske aktivnosti

Juče su učenici srednje škole iz Velikog Gradišta očistili Srebrno jezero. Ovo je bila trail cleaning akcija, koja predstavlja novi pravac u sportskoj aktivnosti, u kojoj su spojeni ljubav prema prirodi i fizička aktivnost. Osnovni princip je da učesnici pokupe smeće koje pronađu u toku svojih fizičkih aktivnosti u prirodi.

Na Srebrnom jezeru je više od trideset učenika sakupilo preko 60 džakova smeća, a cilj akcije je bio da se podigne svest o zaštiti životne sredine i da se pokaže koliko pojedinci, uz malo dobre volje, mogu da učine po tom pitanju. Za organizaciju ove eko-akcije zaslužni su Miloš Stanojević, pionir Trail cleaning-a u Srbiji, Sporstki savez Veliko Gradište i srednja škola „Miloje Vasić” iz Velikog Gradišta, uz podršku projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“.

„Trail-cleaner je čovek koji ide po šumama i planinama i svakom stazom kojom protrči, očisti. Iako trail cleaning zahteva fizičku spremu, višestruko je dobar, jer apsolutno skreće fokus sa svakodnevnih situacija u kojima se ljudi nalaze. Vi ste usresređeni na prirodu, radite nešto dobro za nju, ali istovremeno radite nešto dobro i za sebe“, rekao je Miloš Stanojević.

Sportski savez „Veliko Gradište“ često je pokretač raznih akcija, a ovaj put su imali priliku da spoje sport i jednu veoma važnu akciju. „Možemo se pohvaliti time da naša opština važi za veoma čistu“, objasnio je Dušan Banović iz Sportskog saveza i dodao: „Drago mi je što su deca iz škole sa nama, jer oni treba da imaju svest o tome da je bacanje đubreta u prirodi loše i prenesu to na svoje drugare.“

Učenice i učenici su uz stručno vođenje iskusnih Trail Cleaner-a i svojih nastavnika usvojili osnovna pravila ove aktivnosti i uz pozitivnu energiju i druženje prionuli čišćenju jezera. Svi su zadovoljno završili i obećali da će ubuduće zajedno sa drugaricama i drugarima pokrenuti slične inicijative.

Učenice prvog i četvrtog razreda srednje škole „Miloje Vasić“, Mina Milošević i Milica Živojinović želele su da pomognu u prikupljanju smeća pre početka turističke sezone. „Veoma nam je drago što možemo da doprinesemo našoj planeti, ali i našem Srebrnom jezeru. Nadamo se da će biti još ovakvih akcija i da će građani da se odazovu u što većem broju, jer je najbitnije naše zdravlje, ali i zdravlje naše planete“, rekle su ove vredne srednjoškolke.

„Naš projekat je podržao ovu akciju kako bi se podigla svest o značaju čistih lokaliteta prirode koje obilaze turisti. Srebrno jezero je jedno od najpopularnijih letnjih destinacija, a učenici iz Velikog Gradišta su je pripremili za početak predstojeće sezone. Veoma nam je drago što su se mladi uz pozitivnu nergiju okupili i zajedničkim snagama očistili svoje jezero“, rekao je Nenad Konstantinović, menadžer na projektu „EU za kulturno nasleđe i turizam“.

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam” koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi GIZ, je podržao ovu ekološku akciju u cilju podizanja svesti o zaštiti životne sredini i promociji zelenog turizam u regionu Donjeg Podunavlja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *