Ekologija

Održana je prva konferencija IPA Projekta ForestFlow koja je okupila u konceptu aktivnog otklanjanja posledica od poplava, brojne srodne institucije Srbije i Hrvatske

JP ,,Vojvodinašume“ u okviru IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija 2007-2013 učestvuje u projektu  – Flood protection infrastructure restoration and development of cross-border system for protecting people and natural assets from floods (ForestFlow) –  koji će biti realizovan tokom 2017. i 2018. godine, kroz rešenja šumarskih, i vodoprivrednih preduzeća kao i naučnih instituta obe zemlje.

Prva Konferencija bila je  prilika za predstavljanje stanja i mogućih načina na koje će projekat doprineti oporavku nakon poplavnog talasa 2014. godine koji je zadesio Sremski okrug u Republici Srbiji i Vukovarsko – srijemsku županiju u Republici Hrvatskoj.

Struka sa jedne i druge strane ne poznaje granice, pogotovo kada je reč o vodi koju je teško kontrolisati na širem području a koja je zahvatila dve države istovremeno, izjavila je direktorica JP ,,Vojvodinašume” Marta Takač osvrćući se na poplavni talas 2014 g.

JP ,,Vojvodinašume” je tada kao i region u celini, pretrpelo velike štete na 20.000 ha. površine.  Stradalo je u tom momentu 150 km šumskih puteva, isto toliko zaštitne ograde, 100 ha zemljišta za uzgoj hrane za divljač, drvni sortimenti namenjeni za izvoz kao i 150.000 sadnica iz rasadnika koje nisu mogle da dočekaju novi zasad.

Slična iskustva sa teškim posledicama iz 2014g. iznele su i kolege iz direkcije Hrvatskih šuma. Obnova infrastrukture za odbranu od poplava i uspostava prekograničnog sistema za zaštitu ljudi biće prioritet u projektu – ForestFlow – istakli su Danko Kuric i Blaž Štefanek.

Konstantna borba sa vremenom je obeležila to vreme kada su se spašavali životi i imovina istakao je  Robert Oreški, predstavljajući „Aktivnosti Hrvatskih voda u projektu ForestFlow“ .  U okviru IPA projekta  ForestFlow   planiranih aktivnosti u narednom periodu radiće se na obnovi objekata oštećenih u poplavama, obezbeđivanju i razvijanju efikasnijih sistema u funkciji sprečavanja poplava u pograničnoj oblasti šumskog basena Spačva – Bosut i pristupnih puteva u slučaju vanrednih situacija naglasio je Bojan Tubić, project coordinator u JP ,,Vojvodinašume”.

Takođe, značajan segment projekta je i obnavljanje populacije jelenske divljači koja je nastradala tokom poplava i izgradnja propratnog sadržaja (hranilišta, pojilišta) za ponovno uvođenje divljači u područje pogođeno poplavama.

Ispunjenje ciljeva projekta je predviđeno kroz saradnju Javnog preduzeća „Vojvodinašume“ i Hrvatskih šuma, Uprave šuma Podružnice Vinkovci, uz podršku drugih ušesnika – JVP „Vode Vojvodine“, Hrvatskih voda, Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu iz Novog Sada i Instituta za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *