Ekologija

Održan sastanak nacionalnog FEE Saveta i nacionalnog žirija za Plavu zastavu

Sastanak nacionalnog FEE saveta u Srbiji, koji ujedno predstavlja i nacionalni žiri za Plavu zastavu, održan je u IN hotelu, jednom od tri hotela sa Zelenim ključem.
Sastanak su organizovali Ambasadori održivog razvoja i životne sredine a na njemu su prisustvovali predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva zdravlja, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Privredne komore Srbije, Crvenog krsta Srbije – spasioci, Udruženja nautičara, Nacionalnog operatera FEE programa, predstavnici nevladinih organizacija.
Za program Plava zastava u 2019. godini stigla je prijava samo za Savsko jezero-Adu Ciganliju, jedino kupalište u Srbiji koje od 2012. godine učestvuje u programu.
Kriterijumi su visoki, podeljeni u četiri osnovne grupe (obrazovanje i informisanje o životnoj sredini, kvalitet vode, upravljanje životnom sredinom, bezbednost i prateće usluge), a najteži za ispunjenje je kvalitet vode u skladu sa nacionalnim propisima i EU Direktivom o vodama za kupanje.
Kupalište „Ada Ciganilja“ je uspešno ispunjavalo sve neophodne međunarodno propisane kritrijume i jasno postavilo visoke vrednosti sigurnosti kupača i brige o životnoj sredini kao svoje prioritete.
Eko-sertifikat Zeleni ključ imaju tri hotela: Radisson Collection Old Mill Belgrade, IN hotel i Hilton Belgrade.
U programu Eko-škole nalazi se 113 obrazovno-vaspitnih institucija iz svih krajeva Srbije, od predškolskih, osnovnih, srednjih i viših škola, do fakulteta, doma učenika srednjih škola i škola za osnovno i srednje obrazovanje sa domom učenika.
Nacionalni Konkurs za Mlade eko-reportere otvoren je do 1. marta 2019. godine. Najbolji radovi u formi članka, fotografije i videa, mladih ljudi od 11 do 25 godina, biće poslati na međunarodno takmičenje Mladih eko-reportera.
Milisav Pajević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *