Ekologija

Odobrena eksploatacija nafte u nacionalnim parkovima u DR Kongo – staništima ugroženih vrsta

Vlada Demokratske Republike Kongo odlučila je da dozvoli eksploataciju nafte u delovima dva zaštićena nacionalna parka u kojima žive ugrožene vrste, uključujući planinske gorile.

Odluka da se dozvoli eksploatacija nafte u nacionalnim parkovima Virunga i Salonga, mestima svetske baštine Uneska, dovela je do oštrog protivljenja aktivista za zaštitu životne sredine koji smatraju da će bušenje nafte ugroziti životinje, prenosi britanski Indipendent.

Oni strahuju i od oslobadjanja velikih količina ugljen-dioksida u atmosferu koje doprinosi globalnom zagrevanju.

Više od polovine svetske populacije planinskih gorila nastanjeno je u Virungi, najstarijem afričkom nacionalnom parku.

Vlasti Virunge odlučile su prošlog meseca da ga zatvore za posetioce do 2019. godine, posle smrti jednog rendžera-čuvara i otmice britanskih turista.

Na teritoriji tog nacionalnog parka britanska kompanija Soko internešenel ranije je sprovela seizmička testiranja, ali je njena licenca istekla 2015. godine.

Nacionalni park Salonga prostire se na 33.400 kvadratnih kilometara i stanište je ugroženih bonobo šimpanzi, šumskih slonova i kongoanskih paunova.
Vlada DR Kongo navodi da ima pravo da odobrava eksploataciju nafte bilo gde u zemlji i da vodi računa o zaštiti životinja i biljaka u dva mesta svetske baštine Uneska.

 

Doneta je i odluka o osnivanju komisija koje će pripremati planove za otvaranje delova nacionalnih parkova za eksploataciju nafte, uključujući 1.720 kvadratnih kilometara ili 21,5 odsto parka Virunga.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *