Ekologija

Obeležavamo Dan zaštite prirode Srbije

Dan zaštite prirode Srbije ustanovljen je Zakonom o zaštiti prirode 2009. godine kako bi se javnosti predstavio značaj očuvanja prirodne baštine. Datum 11. april odabran je jer je tog dana 1949. godine prvi put ustanovljen status jednog područja kao zaštićenog prirodnog dobra, a to su vodopadi u okviru Spomenika prirode „Velika i Mala Ripaljka“ na teritoriji opštine Sokobanja.

Povodom obeležavanja nacionalnog Dana zaštite prirode Zavod će ukazati na jedinstvenost zaštite prirodnog i kulturnog nasleđa u Predelu izuzetnih odlika „Kulturni predeo Tršić-Tronoša“ u saradnji sa upravljačem ovog dobra, Centrom za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice. U 11:00 časova u dvorištu kuće Vuka Karadžića, prestavnici Zavoda i upravljača održaće radionice za učenike osnovne škole, u kojima će zajedno otkrivati bogatstvo vegetacije i sveta insekata u okruženju, koristeći priručnike za prepoznavanje vrsta „Vilinski konjici Srbije“ i „Strogo zaštićene vrste drveća i žbunova u Srbiji“, koji su objavljeni u izdanju Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Po završetku radionica, učenici će prošetati stazom znanja od Vukove spomen kuće do manastira Tronoša.

PIO „Kulturni predeo Tršić-Tronoša“ u sistemu zaštićenih područja nalazi se od 2019. godine kao dobro proglašeno za područje izuzetnog značaja, odnosno I kategorije i prvi Kulturni predeo koji uvažava interakciju prirodnog i kulturnog nasleđa.

Zahvaljujući radu Zavoda za zaštitu prirode Srbije, pod zaštitom se u našoj zemlji nalazi 466 zaštićenih područja sa površinom od 691.331 hektara (7,81% teritorije Republike Srbije).

U cilju rada na povećanju teritorije pod zaštitom i sa aspekta očuvanja prirodnih vrednosti, u 2022. godini za nova prirodna dobra u statusu zaštićenih područja u planu je izrada studija zaštite, i to, zapodručja kao što su: dolina Velikog Rzava, kanjon Vučjanske reke, Gornjačka klisura, reka Lopatnica, planina Jelica, kanjon Panjice i mnoge druge. Nova istraživanja u cilju valorizacije za zaštitu biće realizovana na preko 20 područja, od kojih se kao veća izdvajaju planine Zlatar i Veliki i Mali Jastrebac, Svrljiške planine i Klisura Svrljiškog Timoka.

www.zzps.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *