Lokalne samouprave

Dan zaštite prirode u Srbiji – konstituisan Zeleni savet grada Zrenjanina

Dan zaštite prirode u Srbiji, 11. april, u Zrenjaninu je obeležen konstituisanjem Zelenog saveta grada, na sednici održanoj u Gradskoj kući. U prisustvu gradonačelnika Zrenjanina Sima Salapure, pomoćnice gradonačelnika Marije Damjanović i petnaest članova saveta, Zeleni savet formiran je kao savetodavno telo gradonačelnika, u koje su uključeni predstavnici ekoloških pokreta i udruženja, institucija, visokobrazovnih ustanova, pojedinci koji se na različite načine bave ekologijom i unapređenjem zaštite životne sredine u našem gradu.

Gradonačelnik je istakao da je u proteklom periodu, kroz niz mera i aktivnosti pod zajedničkim imeniteljem “Zeleni Zrenjanin”, dosta toga realizovano, kao i da su sagledani svi potencijali grada u smislu dodatnog unapređenja ekološkog statusa. Pomenuo je ovom prilikom i tri ključne aktuelne aktivnosti, koje u najvećoj meri uokviruju ekološku sliku grada – stavljanje u funkciju fabrike za preradu pijaće vode, izgradnja centralnog prečistača otpadih voda i sanacija i remedijacija gradske deponije, uz druge koje su realizovane u prethodnom periodu.
“Kada je reč o merama energetske efikasnosti, one se ogledaju u zameni kotlova i stolarije u javnim objektima i domaćinstvima, ozelenjavanje je poseban segment, u kom je u prethodne dve godine uloženo preko 40 miliona dinara iz različitih projekata i izvora finansiranja, u saradnji s ministarstvima za zaštitu životne sredine i poljoprivrede, pokrajinskim sekretarijatima, kao i društveno-odgovornim kompanijama. Izvršeno je rekordno pošumljavanje u atarima, posebno melenačkom, saniraju se dva gradska parka, novi drvoredi su zasađeni uz Begej i duž bulevara na Bagljašu, sve do centra “Big”. Nizu ekoloških mera pridružuje se i Zavod za javno zdravlje, proširenjem broja mernih stanica za merenje kvaliteta vazduha, to nam je bitan segment, kako bi mogli da pratimo realizaciju mera i aktivnosti koje sprovodimo u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha”, kazao je gradonačelnik i dodao da se u ekologiji, koja je godinama i decenijama zanemarivana, promene ne mogu desiti preko noći.

“Dosta radimo i na projektima reciklaže, unapređenja svesti kod mladih o značaju ekologije i zaštite životne sredine i mislim da je formiranje Zelenog saveta grada dobar naredni korak, da u gradu i naseljenim mestima, uz nove, kvalitetne ideje strateški delujemo na unapređenju ekologije u našem okruženju”, ocenio je današnji skup gradonačelnik Salapura.
Dr Una Marčeta, sa Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin”, katedre za inženjerstvo zaštite životne sredine, rekla je da se sa zadovoljstvom uključila u rad Zelenog saveta grada Zrenjanina.
“Savet je formiran s osnovnim ciljem da doprinese zaštiti i unapređivanju životne sredine i uključi što više subjekata u donošenje odluka u toj oblasti. Drago mi je i što je zrenjaninski fakultet, preko katedre za inženjerstvo zaštite životne sredine, čiji sam član, uključen u Zeleni savet i da ćemo imati priliku da, kroz njegov rad i aktivnosti koje se budu realizovale u narednom periodu, angažujemo i naše studente”, istakla je ona.

Nakon konstitutivne sednice, članovi Zelenog saveta simbolično su u Županijskom parku – Gradskoj bašti posadili sadnicu breze – zajedno s gradonačelnikom ta čast je pripala dvojici najstarijih članova, Vojinu Mrakoviću, inženjeru pejzažne arhitekture u penziji i Vukomanu Maksimoviću, osnivaču i dugogodišnjem predsedniku ekološkog pokreta “Panonska zora”.
Dan zaštite prirode Srbije ustanovljen je Zakonom o zaštiti prirode 2009. godine kako bi se javnosti predstavio značaj očuvanja prirodne baštine. Za Dan zaštite prirode u Srbiji odabran je 11. april zato što je toga dana 1949. godine prvi put ustanovljen status jednog područja kao zaštićenog prirodnog dobra, a to su vodopadi u okviru Spomenika prirode „Velika i Mala Ripaljka“ na teritoriji opštine Sokobanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *